Linkovi

Galerija opskurnih patenata


Vrijeme je opet za našu rubriku Internetska stranica tjedna, u kojoj predstavljamo zanimljive i inovativne web destinacije. U današnjem prilogu bit će riječi o dvije web stranice posve američkim izumima i invencijama.

U galeriji opskurnih patenta na web stranici Delphion.com7gallery, možete se dobro zabaviti razgledavajući neki od najneobičnijih proizvoda kojima je ikad dodijeljen patent. Peter Mele je menadžer u tvrci Thomson Scientific, koja vodi Delphion web stranicu, zbirku patentne dokumentacije za profesionalne korisnike. On kaže da je namjena Galerije opskurnih patenata na zabavan način upozna korisnike s njihovom ponudom. Međutim, zaista je zabavno vidjeti kako su izumitelji trošili svoje vrijeme i novac da bi patentirali takve čudne inovacije kao što su ptičje pelene i biorazgradljiva četkica za zube.

«Moja omiljena inovacija je kaciga-staklenik. Potpuno je zatvorena, staklena je i s biljkama iznutra koje stvaraju kisik za disanje.»

Tu su i aparati za kockanje za slijepce s Brailevim pismom, uvijek popularna lutka kojom se upravlja nogom, a tu je naravno i motorizirani rotirajući kornet za sladoled. Ozbiljnije patente možete naći na istoj web stranici, u Galeriji povijesnih patenata delphion.com7historic, gdje se nalazi originalna patentna dokumentacija za neke od najvažnijih izuma u povijesti kao što su Thomas Edisonova žarulja i telefon Alexandra Grahama Bella. Američki patentni sustav je uspostavljen u Ustavu iz 1789. godine, a među potpisnicima deklaracije nezavisnosti bila su i barem dva izumitelja - Benjamin Franklin i Thomas Jefferson.

XS
SM
MD
LG