Linkovi

Američko državno tajništvo pozdravlja suradnju Hrvatske, BiH i Srbije u istrazi ratnih zločina


Američko državno tajništvo u posebnom priopćenju pozdravlja suradnju vlasti Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u istrazi koja je pokrenuta u vezi s nedavno emitiranim video snimkama koje su napravljene – kako se sumnja – u vrijeme operacije Oluja. Pozivajući tri zemlje da izvrše istragu što je brže moguće, State Department navodi da «Sjedinjene Države osuđuju sve ratne zločine izvršene tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, neovisno o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti žrtava i počinitelja.»

«Zločine su izvršile sve sukobljene strane, na različitim razinama planiranja i organizacije, a mi osudjujemo sve pokušaje eksploatiranja tih tragičnih događaja koji su motivirani postizanjem političkih poena» - navodi se u priopćenju koje je objavio vršitelj dužnosti glasnogovornika američkog Državnog tajništva Gonzalo Gallegos. Ponovljen je poziv vladama triju zemalja da istraže sve tvrdnje o ratnim zločinima, te da sude svim optuženicima, kao i da surađuju sa drugim vladama regije kako bi se osiguralo izvođenje osumnjičenika pred lice pravde.

«Nastavit ćemo podržavati napore koje u ostvarivanju tih ciljeve čine regionalne vlade, nevladine organizacije i mnogi drugi u regiji i izvan nje, koji su predani vladavini zakona» - navodi se u priopćenju State Departmenta. Na kraju se naglašava da je od ključne važnosti za osiguranje regionalne stabilnosti, sigurnosti i izmirenja to da se za izvršene ratne zločine odgovara individualno, te da se odbaci širenje odgovornosti na cijele skupine.

XS
SM
MD
LG