Linkovi

Administracija predsjednika Busha odlučno niječe vlastito sudjelovanje u planiranju kampanje Izraela protiv Hezbollaha


Izraelska vojska se počela povlačiti iz Libanona, dok se primirje s gerilcima Hezbollaha uglavnom poštuje već dva dana. Libanonski dužnosnici kažu da su se izraelski vojnici povukli iz Marjayouna, mjesta koje su zauzeli prošli tjedan. Jedan izraelski general izjavio je da vojnici mogu predati položaje bilo Ujedinjenim narodima ili libanonskim vojnicima u roku od 10 dana. Izraelska vojska je također objavila da su njezine postrojbe u južnom Libanonu ubile najmanje tri borca Hezbollaha u dva odvojena incidenta.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kaže da je otpor Izraelu legitimna borba, te da će mir na Srednjem Istoku još neko vrijeme biti nedohvatan. Odavši pohvalu gerilcima Hezbollaha za njihovu borbu protiv Izraela, Assad je također napao predsjednika Busha, rekavši da je njegov plan za Srednji Istok doživio propast. Nakon govora sirijskog predsjednika, njemački ministar vanjskih poslova – koji je danas trebao otputovati u Damask, otkazao je posjet, nazvavši njegove izjave 'negativnim doprinosom stanju na Srednjem Istoku'.

Jedan utjecajni iranski svećenik upozorava da bi iranske rakete pogodile Tel Aviv ukoliko bi Izrael i Sjedinjene Države napali Iran. Ahmad Khatami - koji je član Skupštine stručnjaka, nadglednog tijela iranske vlasti – istodobno je čestitao Hezbollahu na – kako je to nazvao – vojnoj pobjedi protiv Izraela u Libanonu. Iranske rakete Shahab-3 imaju domet od dvije tisuće kilometara i mogu stići do Tel Aviva, kao i američkih vojnih objekata na Srednjem Istoku.

Inače, pozornost američke javnosti privukao je članak poznatog novinara časopisa «New Yorker» Seymoura Hersha, koji tvrdi da je Bushova administracija sudjelovala u planiranju izraelskih osvetničkih napada nakon što su pripadnici Hezbollaha ubili osam i oteli dvojicu izraelskih vojnika. "Izrael je imao skovan plan o napadu na Hezbollah, a taj je plan podijelio s Bushovom administracijom, znatno prije 12.srpnja i otmice dvojice vojnika," piše Saymour Hersh, te dodaje da je "tijekom ljeta, prije libanonskog sukoba, nekoliko izraelskih dužnosnika posjetilo Washington kako bi dobili zeleno svijetlo za bombardiranja kao odgovor na slijedeću Hezbollahovu provokaciju." Administracija predsjednika Busha kategorički odbacuje pisanje «New Yorkera».

XS
SM
MD
LG