Linkovi

Film tjedna: World Trade Center


I drugi ovogodišnji holivudski film koji dokumentira zbivanja od 11. rujna 2001, pojavio se u američkim kinima, samo četiri tjedna uoči pete obljetnice terorističkih napada na New York i Washington. Dok kritičari hvale djelo Olivera Stonea, neki od članova obitelji postradalih dočekali su film pomiješanih osjećaja. Njujorškoj premijeri filma "World Trade Center" prisustvovao je, za Glas Amerike, Kane Farabaugh, te razgovarao s holivudskim zvijezdama o razlozima koji su ih naveli na stvaranje tog filma. No, razgovarao je i s obiteljima stradalih o tome kako se film odražava na njihove živote.

Za Carrie Lemack – utemeljiteljicu organizacije "Obitelji od 11. rujna" -, odlasci u kino ove su godine vrlo emocionalni. Njena majka je poginula tijekom terorističkih napada 11. rujna 2001. Već i gledanje najava za film "World Trade Center" izazivalo je bol, kaže ona.

"Nisam željela vidjeti ubojstvo moje majke. Nisam to željela ponovno proživljavati svaki puta kad bih otišla pogledati bilo koji film."

No, u žarištu filma "World Trade Center" nije majka Carrie Lemack, niti uzroci ni posljedice najgoreg terorističkog napada u Sjedinjenim Državama. To je priča o dva policajca Lučke uprave – Willu Jimenu i Mikeu McLoughlinu – koji su, na gotovo nevjerojatan način, preživjeli rušenje tornjeva-blizanaca. Oni su bili među zadnjima koji su iz ruševina izvučeni živi; ukupno je iz ruševina bilo spašeno samo 20 preživjelih.

"Priča o nama dvojici nije nimalo drugačija o drugih takvih. Jedina je razlika da smo bili zatrpani i da smo bili jedini; tek smo godinu dana kasnije saznali da smo od svih nas policajaca nas dvojica jedini preživjeli ispod ruševina."

Redatelj filma je Oliver Stone, poznat po svojim kontroverznim političkim dramama, poput "JFK" i "Nixon". No, kontroverznost je upadljivo odsutna u filmu "World Trade Center". Stone kaže da je to samo priča o dvije osobe koje su preživjele događaj koji već nakon pet godina blijedi iz sjećanja.

"Mislim da je već zaboravljeno mnogo stvari. U filmu ima mnogo detalja koji će u ljudima probuditi sjećanja."

Njegovo nastojanje da probudi zatomljena i zaboravljena sjećanja podjednako se odražava na film kao i osjećaj obveze da povijest bude ispričana na točan i vjeran način. Ne samo da je Will Jimeno središnji lik filma, nego su on i Mike McLaughlin bili tehnički savjetnici pri izradi filma.

"I Hollywood i Oliver Stone i Paramount, svi su oni ostavili po strani svoja preduvjerenja, svoje vlastite egoe i rekli: 'znate što, sa svim ovim talentima koji su nam na raspolaganju, ovo trebamo napraviti kako spada, ne samo zbog Amerike, nego zbog čitavog svijeta'. … I to su i učinili."

Glumac Nicholas Cage prisustvovao je premijeri filma u New Yorku, zajedno s Mikeom McLaughlinom, čiji je lik tumačio u filmu. Mnogi drugi, koji su bili likovi iz stvarnosti u filmu "World Trade Center", isto su tako po prvi puta vidjeli konačnu verziju filma. Scott Fox bio je jedan od prvih spasitelja koji su – nakon 12 sati napora – izvukli Willa i Mikea iz ruševina.

"Ovaj naš mali, lijepi svijet u kojemu živimo svakog časa nam može biti oduzet, i to je ono na što nas ovaj film podsjeća. Mislim da će pomoći da se nikad ne uljuljkamo u lažni osjećaj sigurnosti … mislim da je to dobar film."

Scenaristica Andrea Berloff kaže da su joj takve riječi najvažnija hvala. /

"Jako mi je drago da su svi policajci i vatrogasci, koji su bili uključeni u stvarna zbivanja, zadovoljni s filmom. Jedan nam je vatrogasac rekao da mu je film konačno donio osjećaj da može zatvoriti to poglavlje svog života."

No, jedna od osoba koje su još i na premijeri tragale za takvim osjećajem zatvarenjm kruga je čovjek koji je grad New York proveo kroz krizu terorističkih napada – bivši gradonačelnik Rudy Giuliani.

"Ustanovio sam da pomaže proživjeti to još jednom. Za mene, to je svojevrsni oblik terapije … korisno je čak i pričati o tome. Mislim da je dobro da se ljudi podsjete na zbivanja od 11. rujna 2001, da se još jednom suoče s realnošću. Vrlo je važno održati taj osjećaj za realnost da bi se mogao s njome uhvatiti ukoštac."

Film je dočekan pohvalama za način na koji su prikazani događaji tog kobnog dana. Mnogi članovi obitelji žrtava napada na Svjetski trgovinski centar najavili su da će gledati film; neki bi željeli da veći postotak zarade ode u korist organizacijama nastalima u vezi s napadima na New York i Washington. Studio Paramount Pictures najavio je izdvajanje 10 posto prihoda iz kina, u prvih pet dana prikazivanja, u korist nekoliko dobrotvornih organizacija za pomoć žrtvama napada od 11. rujna 2001.

XS
SM
MD
LG