Linkovi

U SAD, na put zrakoplovom samo bez tekućina i gelova u ručnoj prtljazi


Mjere sigurnosti pojačane su u zračnim lukama diljem svijeta, a putnike se upozorava da nose malo prtljage i da računaju na kašnjenja. U Britaniji, putnici ne smiju unijeti nikakvu ručnu prtljagu, dok lijekove treba nositi u prozirnim plastičnim vrećicama. U Sjedinjenim Državama – kao i na azijskim aerodromima -, vlasti ne dozvoljavaju putnicima unošenje bilo kakvih tekućina ili gelova sa sobom u kabinu zrakoplova.

Britanski ministar unutrašnjih poslova objavio je da procjena opasnosti u zemlji i dalje ostaje na najvišoj 'kritičnoj' razini, dan nakon što je policija uhitila ključne sudionike terorističke zavjere usmjerene na putničke zrakoplove na letovima prema Sjedinjenim Državama. John Reid je danas izrazio uvjerenje da su glavni zavjerenici u pritvoru. On je također hvalio Pakistan, koji je odigrao jednu od glavnih uloga u razotkrivanju zavjere.

Pakistanske vlasti objavile su ime jednog od dvojice Britanaca pakistanskog podrijetla uhićenih u vezi s terorističkom zavjerom oko eksplodiranja zrakoplova na transatlantskim letovima iz Britanije. Kako je rečeno, Rashid Rauf je glavni osumnjičenik u osujećenoj terorističkoj zavjeri, za kojeg postoje indikacije da je povezan s al-Qaidom. Dvojica Britanaca su uhićeni u Karačiju i Lahoreu, prošli tjedan. Dužnosnici kažu da su oni pružili ključne podatke o zavjeri, koji su, potom, bili proslijeđeni britanskim i američkim obavještajnim službama. Pakistanski istražitelji još utvrđuju identitet daljnje petorice uhićenih osoba, ali kažu da su oni manje značajni sudionici u ovoj terorističkoj zavjeri.

Jučer su britanske vlasti uhitile 24 osumnjičenika, koji su – kako je rečeno – bili spremni u roku od samo nekoliko dana unijeti tekuće eksplozive u desetak zrakoplova na letu za Sjedinjene Države i izazvati eksplozije letjelica nad Atlantikom. Banke su zamrznule financijsku imovinu 19 uhićenika. Uhićenici su muslimani, od kojih mnogi porijeklom iz Pakistana. Dužnosnici kažu da bi oko pet osumnjičenika još moglo biti na slobodi.

XS
SM
MD
LG