Linkovi

BargeMusic - koncerti klasične glazbe na teglenici koja plovi newyorškim East Riverom


Glazba Bacha ili Beethovena izvodi se u cijelom svijetu, cesto u prekrasnim dvoranama, otmjenim mjestima. U New Yorku, tu je glazbu moguce cuti i na nekim manje konvencionalnim lokacijama. Na jednoj rijecnoj teglenici, primjerice, na East Riveru. Na njoj je nekad bio jedan popularni cafe-bar, a onda je preuredjena u plovecu koncertnu dvoranu – Bargemusic - i vec gotovo 30 godina privlaci vrhunska imena u klasicnoj glazbi.

Otkako ga je, 1977. godine, osnovala violinistica Olga Bloom, Bargemusic, u Brooklynu, uziva medjunarodnu reputaciju. Tu nastupaju glazbenici svjetskoga ranga. Olgi Bloom danas je preko 80 godina, ali jos uvijek je prisutna na svakom koncertu i jos uvijek osobno docekuje goste, s casom vina, sirom i krekerima i vodi ih do njihovih sjedista.

U toplom ambijentu prostorije, zidova oblozenih drvetom, nedavno je nastupio jedan gudacki kvartet. Prostorija je kapaciteta od 125 ljudi, atmosfera intimna. Obrisi Manhattana kulise su glazbenicima.

Glazbenik Eric Jacobsen vec nekoliko godina nastupa u Bargemusic i kaze da se tu stvara jedna veza izmedju publike i izvodjaca koju nije moguce ostvariti s nekih drugih pozornica: "Za mene, ovo mjesto je spoj dnevne sobe i koncertne dvorane. Imamo pozornicu, da, ali publika je odmah ovdje, nama u krilu, takoreci, a pogled je fantastican. Oni ne samo da mogu slusati nego imaju u sto i gledati. Osjecaj je zaista kao da ste pozvali nekoga u svoju sobu i da ste s njima u jednom malom prostoru, u ugodnom okruzju. Idealno za komornu glazbu."

Iako se New York moze pohvaliti dvoranama poput Carnegie Halla ili Lincoln Centra koje kao magnet privlace ljubitelje klasicne glazbe, Olga Bloom istice da ta mjesta znaju biti bezlicna. Bargemusic, s druge strane, dodaje ona, mjesto je na kojemu svoj dozivljaj glazbe mozete dijeliti s drugima: "Mislim da je arhitektura mjesta vrlo vazna. Kad se nadjem u nekoj ogromnoj dvorani, osjecam se osamljeno u toj gomili ljudi, uvijek trazim neki zid na koji se mogu osloniti. Ali rijecna teglenica je mali prostor i brzo stvarate ljudske kontakte, upoznajete se...."

Koncert na Bargemusic nije vas tipicni dozivljaj i iskustvo. Vec sam docek, casom vina, recimo, nesto je za gosta novo i neobicno. Na svakoj stolici od crvenog plisa vase je ime, rukom ispisano na maloj karti, Olga Bloom iznistira na takvim detaljima. Za vrijeme pauze, publika se druzi s glazbenicima i s krova Bargemusic uziva u pogledu na Manhattan ili bruklinski most ili brodove i druge teglenice koji prolaze gore-dolje rijekom.

Nick Cords, takodjer jedan od glazbenika, kaze da je koncert na Bargemusic dozivljaj bez premca te da taj jedinstveni ambijent dodatno obogacuje klasicnu glazbu koja se tu izvodi: "Ima nesto posebno u ovom mjestu...teglenica na vodi.....ispod vas nije tlo nego voda....plutate na njoj...to je osjecaj koji, mislim, izaziva i muzika.....ona vas uzdize visoko, iznad zemlje, iznad svega...."

Bargemusic privlaci raznoliku publiku. Cijene kartama su dovoljno niske, kaze Olga Bloom, da ih sebi mogu priustiti i stariji gradjani, studenti i svi oni koji za koncert u nekoj od velikih i poznatih dvorana mozda ne bi imali sredstava. Olga Bloom potice i djecu da dodju na Bargemusic, cetvrtak je njihov dan. Djeca na taj nacin glazbu dozivljavaju na jedan novi nacin, kaze ona: "Probali smo s tim i imali puno uspjeha....Dali smo im slobodu, trcali su do prozora da pogledaju van, po palubi, pustili ih da se uvuku ispod glasovira.....Ali onog trenutka kad su glazbenici sjeli na svoja mjesta i kad je glazba pocela, sjedali su i oni na svoja sjedista, u prvim redovima, i slusali s puno zanimanja. Dakle, nije potrebno da netko stariji stoji kraj njih i da im govori – ovo je za vas dobro. Ako im to dopustite, to ce se samo od sebe dogoditi."

Bargemusic odrzava koncerte tijekom cijele godine. Program je pun, organizacija neprofitna i jedno je od najboljih mjesta za odrzavanje koncerata komorne glazbe.

XS
SM
MD
LG