Linkovi

U SAD-u se pogoršava stanje na polju informatičkog obrazovanja


U kakvoj se situaciji nalazi američki kompjuterski kadar kad je u pitanju programiranje? Naime, američki studenti informatike bili su nekad daleko ispred svojih konkurenata u svijetu, no danas ih u tome nadmašuju kolege iz istočno-europskih zemalja te Azije.

Udruga za računarstvo, međunarodna organizacija zadužena za promicanje računarske tehnologije, sponzorira godišnje natjecanje programiranja za studente iz čitavog svijeta. Brojnim ekipama studenata na rješavanje je dano između osam i deset raznih programerskih problema, a pobjeda pripada onoj ekipi koja najbrže i najtočnije riješi najveći broj problema.

Od 1977. pa sve do 1989. godine, pobjeda je uvijek pripala sastavu iz Sjedinjenih Država, dok su američki studenti do kasnih 1990-ih uvijek završavali natjecanje u samom vrhu. Od tada, situacija se promijenila i naslovi najboljih sve više odlazile ekipama iz Azije ili istočne Europe. Ove godine jedan se američki studentski sastav našao među 12 najboljih, dok se prošle godine među najbolje nije plasirala niti jedna ekipa iz Sjedinjenih Država.

Neki su analitičari iskoristili ove slabe rezultate američkih studenata da bi uputili poziv mnogima u redovima vlade, kompjuterske industrije i obrazovanja. Mel Schiavelli, predsjednik sveučilišta Harrisburg za znanost i tehnologiju u Pennsylvaniji, napominje kako znak za uzbunu također predstavlja i podatak da je svake godine sve manji broj učenika koji se odlučuju na studij informatike te ostalih polja znanosti.

"Ako sagledate prosjek studenata koji diplomiraju informatiku ovdje u Americi, vidjet ćete da je to pola od ukupnog broja od onog u Kini ili Indiji koji imaju najveći prosjek diplomaca u kompjuterskim smjerovima. Ili pogledajte ovako – manje od jedne trećine studenata u Sjedinjenim Državama odlučuje se na kompjuterski studij, dok u Kini to iznosi gotovo 70 posto. Međutim, problem je vidljiv u znanosti općenito. Razne matematičke programe namjenjene za profesore u osnovnim školama često vode osobe koje nisu završile studij matematike nego samo neki kraći tečaj. Naime da bi predavali matematiku u osnovnoj školi morate imati samo potvrdu o tečaju, ali ne morate biti i školovani matematičar."

Mel Schiavelli napominje kako je kompjuterska nauka zasnovana na matematici, posebice algebri te da su ovi predmeti predstavljeni djeci tek u kasnijim razredima. Predmeti matematike i znanosti nisu u Sjedinjenim Državama izazovni kao što su recimo u nekim azijskim ili europskim školskim programima. Doug White, profesor je informatike na Roger Williams sveučilištu u Bristolu, saveznoj državi Rhode Island. On kaže da mnoga sveučilišta u nastojanju da zadrže studente u kompjuterskim programima, olakšavaju predmete kako bi studenti mogli lakše položiti ispite.

"Sveučilišni programi nalaze se pred izazovom – ‘ako želimo zadržati poslove, onda moramo zadržati i studente!’ Što se onda tu dešava? Vi dobivate studente čija je razina znanja puno niža."

Istovremeno, nastavlja professor White, Kina, Indija te neke druge zemlje u razvoju doživjele su tehnološki boom s brojnim novim radnim mjestima u području razvoja softwera i kompjuterskog programiranja. Tu se pojavljuje i sve veća zabrinutost kad je u pitanju američko davanje poslova stranim tvrtkama u svijetu umjesto da se ti isti poslovi obavljaju ovdje u Americi. No, profesor White kaže kako to ima i određene prednosti.

"Internet i globalizacija općenito dozvoljavaju zemljama kao što je Indija, da stvore jaku i bogatiju srednju klasu što znači da se njihove plaće popravljaju i to je dobro, ali nije dobro po Amerikance što ostaju bez radnih mjesta."

Mnogi analitičari napominju kako se prosvjetni i industrijski čelnici trebaju udružiti kako bi se u Sjedinjenim Državama poboljšalo stanje na polju informatičkog obrazovanja. Prema njima bi se matematika i ostali znanstveni predmeti, trebali početi predavati ranije, odnosno u nižim razredima. Isto bi tako srednje škole trebale što bolje pripremiti svoje učenike za izazove koji stoje pred Amerikom u 21. stoljeću.

XS
SM
MD
LG