Linkovi

Houstonska luka pet godina nakon terorističkih napada na SAD


Policija stalno patrolira lukom i skladišnim kompleksima koji je okružuju. Houston je - mjereno tonama iskrcanog tereta - najveća američka luka. Luka godišnje zaradi oko 11 milijardi dolara, a zapošljava – neposredno i posredno – 287 tisuća ljudi, i u samom Houstonu kao i cijelom Teksasu.

U blizini Houstona su i važna naftna postrojenja, kao o pogoni prirodnog plina. Potencijalnim teroristima vjerojatno su najaktraktivniji lučki pogoni koji služe za ukrcaj i iskrcaj upravo tih energenata. Direktor lučke uprave James Edmonds kaže da bi se bilo kakav incident u ovoj luci vrlo brzo odrazio na nacionalnu ekonomiju.

"49 posto prerađenih energenata u ovoj zemlji stiže upravo iz industrije koja se nalazi uz ovu luku. Možete zamisliti kakav bi to kaos nastao kada bi se morali zatvoriti morski prilazi, pa se ne bi mogla dopremiti sirova nafta. Ili recimo kada bi odletjela u zrak neka od obližnjih rafinerija. Bila bi to prava ekonomska katastrofa."

U posljednjih pet godina, savezna je vlada znatno pooštrila mjere sigurnosti u objektima poput houstonske luke. James Edmonds kaže da lučke vlasti vrlo dobro surađuju s FBI-jem i Ministarstvom za domovinsku sigurnost.

"Recimo, brod dolazi sa Sredjeg istoka. Tri dana prije pristajanja, kapetan nam mora poslati putem radio veze podatke o teretu koji prevozi te popis članova posade. To provjeravaju FBI i obalna straža. Kada brod pristane, granična služba pregledava teret služeći se najmodernijom opremom. Svaki pojedini kontejner prolazi kroz nešto poput rentgena, kako bi se vidjelo je li u njemu nešto sumnjivo."

Stručnjak za terorizam Fred Burton prije je radio u diplomaciji, a danas radi za teksašku firmu Strategic Forecasting, koja analizira konkretne terorističke prijetnje. On kaže da je na temelju analize rada terorističke mreže al-Qaida zaključio da je njezin cilj – ekonomska propast Amerike. Houston bi prema ovome mogao biti jedna od prvih meta – kaže Burton, koji sumnja da se u gradu i danas nalaze operativci al-Qaide koji čekaju pogodnu priliku. On podsjeća da je policijsku istragu nakon 11. rujna 2001. put ubrzo nanio upravo do Houstona.

"Nekoliko otmičara je ovdje živjelo – do danas ne znamo točno na kojoj adresi. U ovom gradu također živi velika muslimanska zajednica, što za al-Qaidu – iz tko zna kojeg razloga – također predstavlja izvjesnu prednost."

Fred Burton kaže da njega i njegove kolege najviše brine mogućnost samoubilačkog napada zrakoplovom na neko od naftnih postrojenja u okolici Houstona. James Edmonds, direktor lučkih vlasti svjestan je da ne postoji stopostotna sigurnost, no uvjeren je da su on i njegovi kolege učinili sve što je trebalo učiniti da se osigura luka i okolna industrija.

XS
SM
MD
LG