Linkovi

Što veći tanjuri, to se više jede ... i više deblja


Prekobrojni kilogrami tjelesne težine – i to u mjeri koja se mirno može nazvati 'pretilošću' – sve su veći problem kod djece i u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta. Nova istraživanja liječnicima pružaju nove pokazatelje za borbu protiv tog neželjenog trenda.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da postotak debele djece u Americi, jednako kao i odraslih, stalno raste u posljednjih 15 godina. Procjene ukazuju da je gotovo svako peto američko dijete predebelo. Veličina pojedinačnih obroka i manjak tjelesne aktivnosti redovito se navode kao glavni razlozi pretilosti. No, oni nisu i jedini čimbenici.

Dr. Joseph Afram čelnik je Centra za barijatrijsku kirurgiju pri Sveučilištu George Washington: "Priličan broj faktora bilo izaziva ili potiče pretilost. Glavni je – genetika. Naravno, u to ulaze i faktori okoline, kao i kulturološki elementi, te ponašanje. U kulturi u kakvoj mi ovdje živimo, industrija hrane nas drži pod opsadom u svako doba i na svakom mjestu."

Nedavna studija sa Sveučilišta llinois pokazuje da ljudi jedu znatno više kada im se daju veće posude u kojima će držati svoju hranu. Sudionicima u pokusu dane su slučajnim odabirom bilo velike ili male zdjelice za sladoled. Oni s većim zdjelicama zagrabili su si 50 posto više sladoleda od onih koji su se došli poslužiti s malim zdjelicama.

Liječnici preporučaju da se djeci kontrolira veličina obroka, te da ih se izloži znatno intenzivnijoj tjelesnoj aktivnosti. Trenutne smjernice uglavnom preporučaju oko sat vremena tjelovježbe dnevno. No, nova studija – provedena na više od 1700 djece i adolescenata, u Europi – ukazuje da djeci treba najmanje sat i pol intenzivne tjelesne aktivnosti svaki dan. To ne mora biti aerobik; ples, živahna igra, čišćenje i pospremanje, pa i žustrije hodanje – sve se to računa u takvu aktivnost.

Jedna se majka prisjeća svih nevolja kojima je njezino dijete bilo izloženo zbog svoje debljine: "Morali smo uvoditi promjene u svim mogućima situacijama. Recimo, ne možete otići u restoran ako se tamo sjedi samo u odjeljcima; morali smo biti sigurni da ćemo sjediti za stolom s dovoljno mjesta oko nas. Bilo nam je jako teško."

Lijekovi pružaju prihvatljivu alternativu za djecu koja ne uspijevaju izgubiti težinu konvencionalnim metodama. Jedna klinička studija pokazala je da su tinejđeri koji su uzimali lijek za gubljenje težine, nazvan u Sjedinjenim Državama Meridia, a u Europi Reductil, izgubili u godini dana desetak kilograma više od onih koji su uzimali placebo, dakle nedjelotvorni nadomjestak. Ti su tinejđeri također pokazali znatno poboljšanje razine kolesterola i šećera u krvi. Vjeruje se da Meridia, odnosno Reductil, izravno djeluje na kemizam mozga, smanjenjem apetita. Jedan drugi lijek, Xenical, blokira masti od apsorpcije u crijevu, tijekom probave. Oba lijeka mogu izazvati i neželjene mučnine.

No, dr. Afram kaže da će učinkovita borba protiv sve učestalije pretilosti zahtijevati više od lijekova. Ona zahtijeva potpunu promjenu ponašanja i navika. "Za preokretanje sadašnjeg trenda rasta pretilosti trebat će mnogo vremena i mnogo napora. Trebat će promijeniti ponašanje na razini čitave populacije, čitave zemlje kako bi došlo do pozitivnih promjena," kaže Afram.

Jedna studija, objavljena u časopisu ""New England Journal of Medicine", sadrži projekcije prema kojima će se očekivana životna dob prosječnog Amerikanca smanjiti za dvije do pet godina ukoliko stopa pretilosti nastavi rasti i kroz nekoliko slijedećih desetljeća.

XS
SM
MD
LG