Linkovi

Nakon 866 pobjeda i 271 poraza, Andre Agassi prestaje s tenisom


Američka teniska ikona, Andre Agassi, ovog je tjedna igrao na turniru Legg Mason ovdje u Washingtonu. To je bio jedan od njegovih posljednjih nastupa prije okončanja aktivne karijere kasnije ovog mjeseca na U.S. Openu u New Yorku. Kako javlja Steve Schy, u karijeri koja je trajala više od 20 godina Agassi se transformirao od mladog buntovnika u šampiona vrijednog divljenja.

Andre Agassi pojavio se na teniskoj sceni 1986. godine s dugačkom, izbijeljenom kosom, blještavim majcama te posebnim držanjem. Nakićeni mladi buntovnik dočekan je na terenima poput rock zvijezde, s tinjdžerima koji su uzvikivali njegovo ime fascinirani njegovim agresivnim načinom igre i nečuvenim ponašanjem na terenu.

Agassi kaže da je činjenica da je rano ušao u svijet tenisa predstavljala veliku šansu: "To me je potaknulo da se pobliže zagledam sebe, vjerojatno ranije nego bih to učinio u normalnim okolnostima. Igranje na toj razini u toj dobi smatrao sam blagoslovom, ali da su se stvari malo drugačije posložile tko zna što bi bilo. Imate dva načina da nastavite karijeru nakon tako ranog početka: možete igrati za preživljavanje ili pak razvijati se. Ja sam izabrao potonje."

No u svom 17 nastupu na Legg Masonu u Washingtonu bilo je očito da su godine učinile svoje. Kronična ozljeda leđa odrazila se na njegovu brzinu i fleksibilnost tako da je povremeno mora uzimati lijekove. Dok se nekada oslanjao na najrigorizniji režim treninga kako bi bio u vrhunskoj snazi sada mora ublažiti vježbe s periodičnim pauzama. "Teško je ostati zdrav godinu za godinom sa stalnim iskušenjima u nadmetanju. Tenis je evoluirao na način da se sve veći naglasak stavlja na snagu" - kaže Andre Agassi.

Uspjesi dovoljno govore za sebe. Osvojio je osam velikih turnira i jedan je od tek petorice igrača koji je trijumfirao na sva četiri Grand Slam turnira. Na Olimpijskim igrama 1996. godine osvojio je zlatnu medalju, a pobjeđivao je na još 60 turnira uključujući pet na Legg Masonu u Washingtonu.

Od kada je objavio da se namjerava povući Agassi više ne dominira na teniskom terenu. Ispao je iz skupine prvih 20 tenisača svijeta, a do sada je, ove godine, zabilježio šest pobjeda i šest poraza. No Agassi dodaje da nije tužan zbog toga što prestaje s aktivnim igranjem te kaže da je spreman za slijedeće razdoblje u njegovom životu: "Dosta toga će mi nedostajati. Nedostajat će mi nastupi pred publikom, treninzi i kontakt s gledateljima. No ne znam jesam li tužan jer vjerujem da će se moj život razviti u nešto još bolje od ovoga."

Pred početak turnira Legg Mason Agassi je zabilježio 866 pobjeda i 271 poraz u 20 godina karijere. On je također zaradio više od 31 milijun dolara u nagradama. S washingtonskog turnira ispao je u utorak kada je izgubio od malo poznatog Talijana Andrea Stoppinija sa 6-4 i 6-3 u setovima.

XS
SM
MD
LG