Linkovi

George Horvath: 'Instruktoru je lako kada radi s visoko motiviranim vojnicima'


U Hrvatskoj se ovog vikenda obilježava 11 godina od vojno-redrstvene akcije “Oluja”. O vojsci koja je uspješno i brzo oslobodila zauzete teritorije RH razgovarali smo s Georgeom Horvathom, umirovljenim američkim vojnim časnikom. Horvath je kao instruktor američke privatne tvrtke MPRI proveo u Hrvatskoj šest godina obučavajući mlade hrvatske časnike.

"Ni u jednom trenutku nisam bio iznenađen brzinom uspjeha Hrvatske vojske u operacijama 'Bljesak' i 'Oluja'" - kaže nam umirovljeni časnik američke vojske, 62- godišnji George Horvath, nekadašnji pripadnik rangera - američkih specijalaca.

George Horvath je zajedno s još dvojicom instruktora MPRI-a, privatne vojne tvrtke iz Virginije, stigao u Hrvatsku u jesen 1994. godine kako bi uvježbavao hrvatske časnike i dočasnike u školi u Jastrebarskom.

Prema riječima Georgea Horvatha, zadaci instruktora MPRI-a bili su olakšani, jer su se s druge strane nalazili visoko motivirani vojnici.

George Horvath: "Moral vojnika bio je vrlo visok jer su oni znali da je pred njima misija koja je jako važna za opstanak Hrvatske. Kad imate mlade muškarce i žene koji imaju želju, vještinu, hrabrost i razumijevanje zašto je važno da budu profesionalni vojnici - onda to čini posao instruktora poput mene razmjerno laganim."

Upitan za moguća kršenja ljudskih prava tijekom i nakon akcije 'Oluja', Horvath dodaje da se većina pripadnika hrvatskih oružanih snaga ponašala u skladu sa ratnim pravilima te da slučajevi nasilja i kršenja ljudskih prava nisu bili rasprostranjeni.

George Horvath: "Nisam naivan da ne bih povjerovao kako se takve stvari nisu događale. S druge strane, uvjeren sam da je takvih incidenata bilo relativno malo jer kad imate dobro uvježbane i disciplinirane niže časnike onda oni imaju u sebi etičke vrijednosti koje ih navode da zaustave takve akcije kad se s njima sučele."

Što se događa u glavama vojnika kada se sučele sa situacijama u kojima počine ratni zločin? Bili ste vojni instruktor u Vijetnamu. Danas se američki vojnici optužuju za nečasna djela u Iraku i Afganistanu. Kako dolazi do tih situacija?

George Horvath: “Morate razumjeti da su vojnici izloženi nevjerojatnim pritiscima stresovima, čak je to slučaj i kod vojnika koji su dobro uvježbani i disciplinirani - osobito kada su sučeljeni s nasilnim akcijama, poput ratnih, svaki dan. To, naravno, nije isprika ni na koji način, da se dogode takvi slučajevi kršenja vojničke discipline. Općenito govoreći, vjerujem da u slučajevima gdje su kršenja bila prijavljena i gdje je ustanovljeno da su bila točna, da vojnici koji su bili umiješani, nisu bili dovoljno istrenirani što je neophodno da bi se ponašali odgovarajuće. Zato smo s Hrvatskom vojskom puno radili s dočasnicima i nižim časnicima kako bi oni razmjeli svoju čelnu ulogu da se takve stvari ne događale u Hrvatskoj.”

George Horvath dodaje da on osobno, a niti bilo tko u njegovoj tvrtki MPRI, nije bio službeno propitivan o događanjima koja su uslijedila nakon akcija Hrvatske vojske.

XS
SM
MD
LG