Linkovi

Rođendan MTV-a proslavili svi osim slavljenika


Prije 25 godina na američkoj kablovskoj televiziji počela je s prikazivanjem glazbena televizijska postaja poznatija po skraćenici MTV. U početku MTV-jev su program sačinjavali glazbeni video spotovi popularnih izvođača kao što su Madonna i Michael Jackson.

U međuvremenu program je proširen na govorne emisije, dokumentarce, te tzv. reality serije. U prilogu Georgea Deyera ćuti ćemo na koji je način MTV utjecao na glazbenu industriju, televiziju, te kulturu općenito.

Američka glazbena televizijska postaja MTV počela je s emitiranjem prije 25 godina. Danas MTV sačinjava 50 tv-kanala koji se prikazuju na 28 jezika i u 168 zemalja. Ray McDonald prati glazbenu industriju za Glas Amerike. Prema njemu, kulturni utjecaj MTV-ja tijekom tih 25 godina bio jako velik.

Ray McDonald: MTV je uobličio modernu američku pop kulturu, naše potrošačke navike, koju odjeću kupujemo, utjecao je na mladenačku kulturu od vrha do dna. Najveća snaga MTV-ja je u njegovom integritetu.

MTV je počeo s glazbenim video spotovima, međutim danas veći dio svojeg programa posvećuje drugim sadržajima, između ostalog i vijestima i dramskim programima. Mnogi upravo MTV-u pripisuju emitiranje prve tzv. reality serije, koje su vrlo popularne među mlađim gledateljima.

Takvo programsko preusmjerenje kazuje da su u MTV-ju svjesni da njihovi današnji gledateljima nisu 1981, kada je MTV osnovan, ni bili rođeni.

Međutim MTV-ova glazbena dominacija je danas zbog toga pred izazovom.

Ray McDonald: MTV je sučeljen s rivalima iz 21. stoljeća, kao što je internetska stranica YouTube na kojoj se mogu naći video snimke svih vrsta. Dionice tvrtke Viacom, vlasnice MTV-a, ove su godine zbog toga izgubile 20 posto na vrijednosti - upravo zbog straha ulagača da bi konkurencija mogla naškoditi prihodima koje MTV ostvaruje od reklama.

MTV nije puno pozornosti posvetio svom 25. rođendanu, radije se posvetivši svojem mlađem gledateljstvu koje je oduvijek bilo njihova najvjernija publika.

XS
SM
MD
LG