Linkovi

David pobjeđuje Golijata?


Washington Post izvještava o neugodnom slučaju za Sjedinjene Države u Svjetskoj trgovinskoj ogranizaciji. Naime, malena otočna zemlja Antigua i Barbuda, koja ima svega 69 tisuća stanovnika, tužila je Sjedinjene Države jer ne dopuštaju klađenje putem interneta. Antigua i Barbuda, naime, bila je domaćin jednog takvog Internet sajta čiji je vlasnik, Jay Cohen, uhićen i zatvoren u savezni zatvor u pustinji Nevade.

Mala otočna zemlja tužila je zbog toga Sjedinjene Države Svjetskoj trgovinskoj organizaciji s argumentom da Washington krši globalna trgovinska pravila. Kako javlja Washington Post, na opće iznenađenje Antigua i Barbuda pobjeđuje, a presuda bi mogla nanijeti Sjedinjenim Državama ekonomsku štetu. Nikada jedna tako malena zemlja nije uložila tužbu WTO-u protiv Sjedinjenih Država zbog čega ovaj slučaj ima implikacije dalje od klađenja na Internetu.

Pobjeda za Antigu popravila bi imidž WTO-a jer bi se pokazalo da sve zemlje članice, neovisno o njihovoj veličini i ekonomskoj moći, moraju slijediti ista pravila. U međuvremenu, u Sjedinjenim Državama i dalje postoji snažno protivljenje klađenju putem interneta. Zastupnički dom Kongresa, podsjeća Washington Post, nedavno je podržao zabranu takve prakse.

Christian Science Monitor piše o sve većoj popularnosti rallya u Sjedinjenim Državama. Kako kažu entuzijasti, u Americi stasava generacija koja voli ekstremne, opasne sportove, generacija koja je odrasla na terenskim biciklima…Poznavatelji prilika kažu da organizatori američkih rallya ne mogu računati da će preoteti ljubitelje drugih automobilskih nadmetanja, poput NASCAR-a, te da trebaju izgraditi vlastitu gledateljsku bazu.

XS
SM
MD
LG