Linkovi

Candice Lightner - osnivač pokreta MADD


Candice Lightner je grassroots aktivistica koja je osobnu tragediju pretvorila u nacionalni pokret za sigurniju voznju i time promijenila americke stavove prema voznji pod utjecajem alkohola.

Candice Lightner kaze da je zalost za izgubljenom osobom 'pocetak, sredina i i ostatak njezinog zivota'. "Mojoj kceri Carrie bilo je 13 godina kad ju je ubio pijani covjek za volanom, covjek koji je vec imao kriminalnu povijest zbog voznje pod utjecajem alkohola. Tako je poceo pokret, iz cistog bijesa."

Bijes je motivirao 34-godisnju samohranu majku da digne glas protiv pijanih vozaca. Napustila je svoj posao agenta za nekretnine i potpuno se predala organiziranju borbe za spasavanje zivota na cestama. Te godine, 1980, kad je poginula njena kci, na americkim je cestama, u nesrecama izazvanim alkoholom, poginulo 27 tisuca ljudi.

Candice Lightner je svojoj organizaciji dala ime – Majke protiv pijanih vozaca, Mothers Against Drunk Driving. Organizacija je, otada, poznatija pod akronimom MADD. "Nasa je strategija u osnovi bila rijesavati to pitanje na svim razinama, lokalnoj, drzavnoj i saveznoj. Na lokalnoj, trazili smo od gradskih vijeca da osnuju i angaziraju radne skupine koje ce se baviti tim problemom. Na drzavnoj – trazili smo to isto od guvernera drzave. Na saveznoj, naravno, od predsjednika."

U roku od dvije godine, predsjednicka je komisija pristupila rijesavanju problema i preporucila da se dozvoljena granica za konzumiranje alkohola podigne na 21 godinu. Do 1987, tu su preporuku prihvatile sve savezne drzave.

Lightner se takodjer borila za kaznjavanje pijanih vozaca. "Vjerovala sam da takvo ponasanje moraju osuditi, kao neprihvatljivo, i suci i policija i svatko drugi. Takvo ponasanje jest neprihvatljivo i trebalo je nesto poduzeti, a onda ce, vjerovali smo, i javnost shvatiti da je to ponasanje zlocinacko, da se radi o ozbiljnom zlocinu."

MADD je lobirao za uvodjenje strozih zakona i odredjivanje tezih kazni i imali su uspjeha. Tijekom pet godina, od 1980. do 1985., u cijeloj zemlji usvojeno je bilo pet stotina novih zakona za slucajeve voznje pod utjecajem alkohola. "Naucila sam da zaista sami mozemo utjecati na promjenu misljenja i stavova, na promjenu zakona, da sami mozemo sudjelovati u necemu sto ce imati pozitivnog utjecaja" - kaže Candice Lightner.

U 25 godina, otkako je osnovana organizacija MADD, prometne nesrece uzrokovane alkoholom opale su, u Sjedinjenim Drzavama, za 40 posto. Organizacija, koja ima sest stotina podruznica diljem zemlje, procjenjuje da je u proteklih cetvrt stoljeca spaseno vise od 300.000 zivota. Kad je Candice Lightner napustila MADD, nastavila je raditi s drugim neprofitnim skupinama dok je istovremeno pokusavala vratiti svoj zivot i zivot svoje obitelji u normalu. Trebalo joj je vremena da preboli vlastitu tugu, ali i da svojoj drugoj djeci posveti paznju.

Danas, opet radi kao agent za nekretnine, u Virginiji. Ljudi je cesto pitaju kako je mogla sa cela jedne nacionalne organizacije vratiti se opet na stari posao. "Pomazem ljudima u najvecoj investiciji njihovih zivota, kupnji kuće ili stana. Najsretnija sam kad im mogu naci dom njihovih snova, u kojemu znam da ce sretno zivjeti. Za mene je to vec dovoljno. Istina, nije spasavanje zivota, ali je pruzanje pomoci u najvecoj investiji koju ulazu u svoju buducnost. Ja vjerujem da nije vazno sto radite nego kako to radite, a ako to radite na valjan nacin onda ce to opet biti od koristi drugima" - kaže Candice Lightner.

Dodaje da je tijekom vremena bol za izgubljenom kceri malo popustila, ali nikad je sasvim ne napusta. Ta gorljiva aktivistica protiv pijanih na cestama, zena koja je osnovala MADD, kaze – puno je lakse nositi se s bijesom nego sa zaloscu i tugom.

XS
SM
MD
LG