Linkovi

Nakon šest teških godina, američke avio-tvrtke ponovno ostvaruju profit


Financijska situacija nekih od najvećih američkih zrakoplovnih kompanija se – kako se čini - poboljšava. Tvrtka American Airlines, je nakon šest godina gubitaka ove godine ponovo poslovala s dobitkom.

United Airlines je u drugom kvartalu imao 'čisti' prihod od 119 milijuna dolara. To je svojevrsni preokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je United Airlines zabilježio gubitak od 1,4 milijarde dolara. Analitičar avio industrije Ray Neidl kaže da je uspjehu kumovalo nekoliko različitih faktora: "Letovi su puni, teško se može naći prazno mjesto, što dovodi do povećanja cijena karata. Potražnja nadmašuje ponudu. Nadalje kompanije su bile, po mom mišljenju, vrlo uspješne u smanjivanju troškova poslovanja."

Ove godine je manje letova i manje destinacija, premda, prema analitičarima, više ljudi leti a cijene karata su veće - za oko devet posto više nego lani. Avio kompanije konačno izlaze iz dugotrajne krize koja je otpočela nakon 11. rujna 2001. godine.

Međutim poslovni uspjeh skupo je plaćen. United Airlines je za sedam milijarde dolara smanji svoje troškove poslovanja, između ostalog 'srezavši' 43 tisuće radnih mjesta, a smanjio je i plaće, kao i mirovine te druge beneficija preostalih uposlenika.

Sindikalni vođe napominju da bi slični potezi u firmi Northwest Airlines mogli dovesti do štrajka. Ta je avio kompanija neuspješno pokušala nametnuti novi koletkivni ugovor stjuardesama na osnovu kojeg bi plaće i beneficije bile smanjene za 40 posto.

Unatoč sukoba sa sindikatima te rastuće cijena goriva, pet najvećih američkih avio kompanjia je u drugom kvartalu ove godine zabilježilo ukupni profit od preko 1,2 milijarde dolara, što prema mišljenjima analitičara predstavlja dobar rezultat za industrijsku granu koja se pokušava transformirati nakon šest godina gubitaka.

XS
SM
MD
LG