Linkovi

Bijela kuća: Nema promjene u američkoj politici prema Kubi


Na vijest o bolesti Fidela Castra Bijela kuća reagira s oprezom i suzdržanošću. američki dužnosnici kažu da neće biti promjene u američkoj politici prema Kubi sada kada je na vlasti, makar privremeno, Castrov brat Raul.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je da se predsjednik Bush odavno nada da će Kuba jednog dana biti slobodna i demokratska. No on je rekao da se to neće dogoditi s Raulom Castrom na vlasti.

"Raul Castro se pokušava Kubancima nametnuti na isti način kao i njegov brat i nema planova za otvaranje."

Snow je, također, umanjio izglede za bilo kakvu promjenu na relaciji Washington-Havana. On kaže da je Fidel Castro diktator koji je privremeno predao vlast svom bratu koji je tamničar. Snow je odbio spekulirati o zdravlju kubanskog čelnika no dodao je da nema razloga za vjerovanje da je umro.

"Ne znamo kakvo je Castrovo stanje. To ne znamo zato što je Kuba zatvoreno društvo."

Situacija u Kubi dominirala je redovitim brifingom za novinare no glasnogovornik nije htio spekulirati.

"Ljudi postavljaju pitanja koja se temelje na premisi smrti osobe koja nije umrla. Ne želim ulaziti u to."

Jedno takvo pitanje odnosilo se i na venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Snow je bio upitan hoće li on sada postati predsjednikov glavni suparnik u regiji. S

"Predsjednik je zabrinut s onima u regiji koji pokušavaju destablizirati susjede koristeći ekonomska i druga sredstva. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih se ova vlada oduvijek zalagala za slobodnu trgovinu i dobre odnose sa susjedima."

Predsjednik Bush je u ponedjeljak dao intervju jednoj latino-američkoj radio postaji sa sjedištem u Miamiu, gdje postoji velika zajednica Amerikanaca kubanskog podrijetla. Predsjednik je nadugačko govorio o budućnosti Kube kazavši da njegova vlada ima plan da pomogne Kubancima jednom kad se okonča Castrova era.

XS
SM
MD
LG