Linkovi

Grey Fox Bluegrass Festival


Između kraja svibnja i početka rujna, svaki vikend, u Americi se održava barem jedan višednevni glazbeni festival. Katherine Cole je nedavno posjetila Grey Fox, najveći festival bluegrass glazbe na sjeveroistoku Amerike.

Na ovogodišnjem Grey Fox Bluegrass festivalu nastupila su najveća imena tog glazbenog žanra: dobitnici Grammyja Ricky Skaggs,Tim O'Brien i Jerry Douglas, te bluegrass sastav godine The Del Mcoury Band. Svi su oni putovali do Ancramdalea, malog mjestašca u planinama Berkshire u državi New York.

Od slavnih izvođača na festivalu su također nastupili sastav Lounge Lizards iz Austina, Gibson Brothers te ženski sastav Uncle Earl.

Sviračica banjoa u sastavu Uncle Earl je osim nastupa sa svojim matičnim sastavom, također je nastupala na glavnoj pozornici sa bandom The Sparrow Quartet, koji je prošle godine bio na turneji po Kini, te je upravo izdao svoj prvi album.

Gry Fox Bluegrass festival ne sastoji se samo od koncertnih nastupa, već su tu i različite glazbene radionice, kako bi se poklonici bluegrassa i sami okušali u muziciranju. A tu je i takozvana Akademija.

Svake godine Cathy Goode provodi tjedan dana podučavajući violinu i druge gudačke instrumente na akademiji za djecu pri Grey Fox Bluegrass festivalu. Kod kuće, u mjestu Newton u Massachusettsu, Cathy Goode pri podučavanju koristi takozvanu Suzuki metodu, gdje studenti imaju pojedinačne lekcije ali i zajedničke satove. "Moraju naučiti kako svirati i učiti zajedno, te će nadam se tako naučiti što znači kolegijalnost i poštovanje prema drugim ljudima, a to je ono što pokušavamo postići i ovdje na bluegrass akademiji" - kaže Cathy Goode.

Festival Grey Fox se već 30 godina se održava na istom mjestu – na farmi Rothvoss u Ancramdaleu. Domaćin festivala je sastav Dry Branch Fire Squad s pjevačem i mandolinistom Ronom Thomasonom.

XS
SM
MD
LG