Linkovi

Vojno vježbalište u kalifornijskoj pustiji - dobra priprema za Irak


Duboku u kalifornijskoj pustinji, američka vojska podučava svoje vojnike borbenim tehnikama protiv pobunjenika u naseljenim područjima. Novinar Mike O'Sullivan posjetio je Nacionalni centar za obuku u Fort Irwinu, gdje vojnici prolaze obuku u maketama iračkih sela koja izgledaju kao da su usred Iraka i u kojima stanovništvo "glume" Amerikanci iračkog podrijetla.

Tu je policijska postaja, džamija, škola i miješano stanovništvo - šijitski i sunitski muslimani. Riječ je o jednom od 12 sela - maketa u ovoj vojnoj bazi sjeveroistočno od Los Angelesa, na rubu puste i besplodne regije poznate kao Dolina smrti.

Četiri do pet tisuća vojnika dođe ovdje svakog mjeseca na obuku. Pukovnik Peter Bayer zapovijeda Jedanaestom oklopnom konjičkom regimentom, koja uči druge vojnike vještinama koje će im biti potrebne u Iraku i Afganistanu. "Naša je misija da pripremimo vojnike koji će za nekoliko mjeseci biti u jednoj od tih zemalja, da budu u stanju preživjeti svoj prvi kontakt. A to može biti nešto vrlo jednostavno, kao recimo da mladi narednik predvodi ophodnju kroz mjesto u kojem lokalno stanovništvo možda nije nasilno, ali je uzrujano. Pokušavamo ga pripremiti za takvu situaciju" - objašnjava pukovnik Bayer.

Vojnici ne smiju prenaglo reagirati, ali istovremeno moraju biti u stanju odgovoriti na neočekivano. A, neočekivano se prilično često događa u Fort Irwinu.

Poručnik Pete Kalogiros predvodi skupinu američkih vojnika koji "glume" pobunjenike u jednom improviziranom iračkom selu. "Dobivamo infromacije iz Iraka. Naši nas momci zovu i govore nam kako stvari tamo izgledaju. Stalno obnavljamo informacije o taktikama i tehnikama koje koriste pobunjenici u Iraku i Afganistanu i drugim mjestima. I mi to uklapamo u našu obuku" - kaže poručnik Kalogiros.

Amerikanci iračkog podrijetla glume seljane za potrebe vojske. Ova žena nam kaže da su vojnici vrlo radoznali: "Žele puno naučiti o našoj kulturi. I mi se nadamo da ćemo ih naučiti."

Vojnici dobro poznaju propise o korištenju vatrenog oružja tako da znaju kad da otvore vatru i kad da se suzdrže. Vojnici moraju biti stalno budni kako bi mogli razlučiti što se zapravo događa i u trenutku donijeti često tešku odluku tko predstavlja prijetnju a tko je zapravo nedužni prolaznik.

"Bit će uspjeha i neuspjeha" – kaže nam John Wagstaff koji je na službi u Nacionalnom centru za obuku, dodajući kako neki vojnik može biti "ubijen" praktički svaki dan tijekom obuke koja traje četrnaest dana. "Dobra strana je u tome da ako 14 puta umrete ovdje na obuci, možda nećete umrijeti jednom istinski u Iraku. Vojnici se tijekom obuke susreću s vrućinom, strahovanjima i neizvjesnošću s kojima će biti sučeljeni za nekoliko mjeseci u Iraku ili Afganistanu" - kaže John Wagstaff.

Vojska se nada da će vrijeme provedeno u Nacionalnom centru za obuku polaznicima omogućiti da budu bolje pripremljeni za izvršavanje svojih borbenih i drugih zadataka, jednom kad stignu na odredište.

XS
SM
MD
LG