Linkovi

Condoleezza Rice ponovno na Srednjem Istoku


Američka državna tajnica Condoleezza Rice vratila se na Srednji Istok u potrazi za podrškom rezoluciji Ujedinjenih naroda kojom bi bio okončan sukob između Izraela i milicije Hezbollah u Libanonu. Gospođa Rice se sastaje s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom prije razgovora s libanonskim dužnosnicima. Condoleezza Rice je novinarima izjavila da očekuje da će razgovori s dužnosnicima obje strane biti vrlo teški s obzirom da se radi o problematičnom i emocionalnom problemu za obje strane.

Predsjednik Bush kaže da će državna tajnica iskoristiti ovaj boravak na Srednjem Istoku kako bi poradila na prihvatljivoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o kojoj bi se raspravljalo u ponedjeljak u sklopu razgovora o mogućem slanju multinacionalnih postrojbi u južni Libanon. Prema riječima predsjednika Busha – tijekom redovnog subotnjeg obraćanja naciji putem radija -, Condoleeza Rice će pomoći Izraelu i Libanonu da iskoriste ovu priliku za postizanje trajnog mira. Gospodin Bush kaže da su trenutne borbe dio šire bitke diljem Srednjeg Istoka između slobode i terora.

Vođa gerilske organizacije Hezbollah Hassan Nasrallah kaže da će njegova skupina ispaliti još više raketa u središnje dijelove Izraela. U petak je Hezbollah ispalio 50 raketa na teritorij Izraela. U izjavi za televiziju, Nasrallah je rekao da je Izrael pretrpio težak poraz od gerilaca Hezbolle u kopnenim borbama. On je govorio kratko nakon što su se izraelske postrojbe povukle iz libanonskog pograničnog grada Bint Jbail, gdje su se vodile žestoke borbe prije nego što je Izrael zauzeo grad.

U međuvremenu, izraelski zrakoplovi nastavljaju bombardirati Libanon. Libanonski dužnosnici kažu da je u jednom zračnom udaru ubijena jedna žena i najmanje petero djece. Inače, Izrael odbija pozive Ujedinjenih naroda za 72-satnim primirjem kako bi žene, djeca i starci mogli otići iz borbi na sigurno, te kako bi humanitarna pomoć mogla ući u Libanon. Izrael kaže da su već otvoreni sigurni koridori diljem Libanona za transport pomoći, te da gerilci Hezbolle blokiraju transporte pomoći kako bi stvorili humanitarnu krizu.

U međuvremenu, u Bejrut je stigao jedan američki brod s namirnicama za stotine tisuća ljudi raseljenih zbog izraelskih bombardiranja. A, UNHCR šalje prve konvoje kamiona u Libanon iz Sirije. Glasnogovornica Organizacije Ujedinjenih naroda za izbjeglice kaže da se razmatra više raznih načina za dovoženje što više potrepština u Libanon.

XS
SM
MD
LG