Linkovi

Ujedinjeni narodi pozivaju Sjedinjene Države da zatvore sve tajne pritvorne centre


Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava poziva Sjedinjene Države da 'trenutno zatvore' bilo kakav navodni tajni pritvorni centar koji koristi u svojoj kampanji protiv terorističkih skupina.

U danas objavljenom izvješću, Odbor kaže da raspolaže vjerodostojnim i nepobitnim podacima da je Washington tajno pritvarao ljude na tajnim mjestima na više mjeseci, pa i godina.

Ovo tijelo svjetske organizacije poziva Sjedinjene Države da Međunarodnom odboru Crvenog križa pruži momentalni pristup svim osobama koje su pritvorene u vezi s nekim oružanim sukobom.

U izvješću se izražava zabrinutost da su Sjedinjene Države u prošlosti dozvolile uporabu metoda ispitivanja koje su uključivale duga razdoblja u stresnom položaju, izolaciju, uskraćivanje sna i hrane, kao i prekrivanje glave kapuljačom. Američki dužnosnici još nisu komentirali ovo izvješće.

Međunarodni aktivisti za ljudska prava, kao i mnoge američke saveznice, kritizirali su administraciju predsjednika Busha zbog držanja osumnjičenika za terorizam u navodnim tajnim pritvornim centrima, kao i u pritvornom centru u mornaričkoj bazi Guantanamo, na Kubi.

Američki Vrhovni sud nedavno je presudio da osumnjičenici za terorizma, koji su zatočeni u Guanatanamu, imaju pravo na zaštitu u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Administracija predsjednika Bush ranije je tvrdila da se Ženevske konvencije ne odnose na ove zatvorenike, ali da se njih tretira u uvjetima koji su u skladu s tim konvencijama.(žc)

XS
SM
MD
LG