Linkovi

'Savršena djeca'


Svi roditelji žele da njihova djeca budu sretna i uspješna, međutim ima i onih koji žele da njihova djeca budu nešto više. Tim nastojanjem roditelji postaju hiperaktivni s povećanom kontrolom nad djecom od koje žele da budu savršeni i da idu u savršene škole, da budu uspješni sportaši te da uživaju u svojim idealnim karijerama. Mnogi stručnjaci kažu kako takva vrsta roditelja postavlja nemoguće standarde koji mnogo puta vode i roditelje i njihovu djecu do frustracija.

Pedijatrica Judy Goldstein ima svoju uspješnu ordinaciju u newjorškom Manhattanu te kaže da je većina roditelja, koji dovode djecu kod nje, visoko obrazovana, imućna, a majke vrlo požrtvovne, no neki od njih su previše obuzeti kontrolom te smatraju da će baš njihovo dijete postati slijedeći Mozart, Picasso ili Bill Gates. "Majke koje ostaju kod kuće kako bi odgajale svoju djecu vrlo su često žene s profesionalnom karijerom koje su odustale od nje, te sada tu istu kontrolu, koje su sprovodile u poslovnom svijetu, nastoje provoditi nad svojom djecom. Među njima vlada uvjerenje da imaju pravo na savršenu djecu koja će svaki korak svog razvoja slijediti po idealno smišljenom planu".

Da bi odgojili savršenu djecu, napominje pedijatrica Judy Goldstein, takvi roditelji nastoje kontrolirati svaku minutu dječijeg života kako bi dobili idealne rezultate na kraju. "Na Manhattanu postoji najmanje 60 raznih tečajeva za malu djecu među kojima je recimo i tečaj masaže! Da ne govorimo o mnogobrojnim muzičkim tečajevima od kojih su neki namjenjeni za dob od četiri mjeseca. Neki od njih pak nude i razne tečajeve međunarodne glazbe. Vi, sada recite meni, kako može jedna četveromjesečna beba razlikovati muziku iz različitih krajeva svijeta?!"

Psiholog Jim Taylor stručnjak je na polju dječijeg razvoja i autor knjige ‘Pozitivan pritisak: Kako odgojiti uspješno i sretno dijete’. On kaže da je problem taj što mnogi roditelji misle da mogu ubrzati razvoj svog djeteta nematajući sve te mnogobrojne aktivnosti. "Jednostvano ne postoje nikakvi znanstveni dokazi da se razvoj vašeg djeteta može ubrzati na bilo koji način. Radi se o multi-milijarderskoj industriji čiji je glavni cilj da se stvore svi preduvjeti kako bi dijete kad naraste bilo nevjerojatno uspješno. Mnogi se od njih pribojavaju šta će drugi reći, odnosno ako ne preduzmu nešto za svoju djecu, drugi će misliti da su roditelji loši".

Ovakva vrsta odgajanja, međutim, ne stvara uspješnu djecu već osobe koje postaju - perfekcionisti. "Perfekcionistička djeca u stvari nikada ne postanu vrlo uspješna jer njihov glavni životni cilj nije uspjeh nego kako izbjeći razočaranje. Ovakva djeca dođu među deset najboljih u razredu ili sportskim sastavima gdje i ostanu, u takozvanoj sigurnosnoj zoni. No, da bi uspjeli, morate nešto i riskirati, a kod ovakve djece rizik znači i mogućnost neuspjeha i razočaranje čega se oni najviše i boje".

Imati nedostižne ciljeve za svoju djecu, predstavlja iznimno veliki teret za dijete, napominje Betsy Hart autorica knjige o roditeljstvu, koja dodaje da bi roditelji trebali cijeniti bilo kakav uspjeh svog djeteta i ohrabriti ga za dalje. Jedini način na koji ćete pomoći svom djetetu je da pomognete njihovom razvoju pod normalnim uvjetima i bez ikakve žurbe. To će im donijeti najveće zadovoljstvo i sreću.

XS
SM
MD
LG