Linkovi

Svjetska banka o Hrvatskoj: 'Primjetan napredak u smanjenju korupcije'


Svjetska banka izvještava o uspjehu u borbi protiv korupcije u bivšim komunističkim državama Europe i Turskoj. Istraživanje se odnosi na razdoblje od 2000. godine, a posebno je pohvalno kada je u pitanju Hrvatska.

'Mjere protiv korupcije – tko je uspješan i zašto' – naslov je upravo objavljenog izvješća Svjetske banke koja se temelji na izjavama uposlenika više od dvadeset tisuća privatnih poslovnih tvrtki iz 26 tranzicijskih država Središnje i Istočne Europe, zemalja Srednje Azije te Turske.

Cheryl Gray, jedna od autorica istraživanja, kaže da je u tim zemljama korupcija u padu, iako je ona u usporedbi sa zemljama Zapadne Europe još uvijek znatna. "I ovakav pad pomalo iznenađuje, jer se smatra da se ovaj problem ne može u potpunosti iskorijeniti. Zapravo, za korupciju se uvijek smatra da neizbježno raste, ili postoji trend porasta' - rekla je Cheryl Gray.

U poglavlju koje se odnosi na Hrvatsku, navodi se da je postignut 'primjetan napredak u sprečavanju podmićivanja, prvenstveno u carinskoj upravi'. Prema izjavama hrvatskih poslovnih ljudi, u razdoblju od 2000. do 2006. trebalo se na ime mita platiti manje novca, a i rjeđe nego prije - i to se odnosi na carinu ali i druga područja državne uprave.

Poboljšanje na ovom planu je posljedica reformi koje su provedene u carini, odnosno drugim područjima državne uprave u Hrvatskoj – ocjenjuje Svjetska banka.

Također se navode hrvatski napori u povećanju transparentnosti u pravosuđu. Međutim korumpiranost sudstva u svim tranzicijskim zemljama i dalje je velik problem s kojim se vlasti tek počinju hvatati u koštac – navodi se u izvješću Svjetske banke.

Osim u 25 zemalja bivšeg komunističkog svijeta, istraživanje Svjetske banke analizira situaciju u pet zapadnoeuropskih europskih država – Njemačkoj, Grčkoj Irskoj, Portugalu i Španjolskoj – u svrhu usporedbe s tranzicijskim zemljama.

Cheryl Gray kaže da je najveći motivacijski čimbenik za sve zemlje – članstvo u Europskoj uniji: "Europska unija ima vrlo pozitivnu ulogu. Uniji je vrlo važno da se korupcija smanji; da nove članice imaju solidnu, dobru državnu upravu, solidne sudove i carinu."

Istraživanje Svjetske banke naglašava da je za sprječavanje korupcije ključno kvalitetno političko čelništvo. Svaka zemlja koja je na tom planu bila uspješna imala je političare koji su se angažirali u reformama protiv korupcije – navodi se u izvješću Svjetske banke koje se inače može pročitati na web sajtu ove ustanove. Adresa sajta je www.worldbank.org.

XS
SM
MD
LG