Linkovi

Korupcija najviše šteti siromašnim zemljama


Podmićivanje, nepotizam i drugi oblici korupcije postoje – u manjoj ili većoj mjeri – u svim zemljama, međutim korupcija najviše šteti siromašnim zemljama. Svjetska banka upozorava da je upravo korupcija jedna od najvećih barijera gospodarskog razvoja – zbog toga što ona slabi pravni sustav koji jamči stabilnost nacionalne ekonomije. Naš prilog govori o raširenosti korupcije u svijetu te kako se ona može zaustaviti.

Kontrola korupcije predstavlja izazov za svaku zemlju – kaže Nancy Boswell, direktorica američke podružnice međunarodne organizacije Transparency International, koja prati ovu problematiku. "Uvijek će biti ljudi koji primaju mito. Teško je reći da postoji zemlja koja s time nema problema. Ključno je pitanje što se događa nakon što je konkretni slučaj korupcije otkriven – naime neke zemlje imaju sustavne načine da se problem učinkovito kontrolira dok druge zemlje to nemaju".

Korupcija poprima mnoge oblike – od podmićivanja policajca ili političara, pa do ilegalnih transakcija na burzi ili možda nepotizma pri dobivanju radnog mjesta. Zbog toga što do podmićivanja dolazi u tajnosti, teško je točno utvrditi koliko se tu novca godišnje 'okreće'. Neke analize tvrde više od jednog bilijuna dolara. Samo u građevinarstvu, procjenjuje Transparency International, godišnje na davanje mita 'nestane' barem deset posto od, u toj grani, angažirana četiri bilijuna dolara!

Louise Shelley, stručnjakinja za korupciju kaže da su najveće žrtve siromašne zemlje. "Ako na podmićivanje odlazi, recimo, pet ili sedam posto ukupne vrijednosti nacionalne ekonomije, to bogata zemlja poput Italije i može izdržati. Neka slabija nacionalna ekonomija takav gubitak mnogo teže podnosi".

U zemlje gdje caruje korupcija strani kapital ne želi investirati, kaže Nancy Boswell. Najkorumpiranije su zemlje koje su koncentrirane na jednu granu industrije. Primjerice, istraživanja pokazuju da su veliki izvoznici nafte – Venezuela i Nigerija – u pravilu, iz godine u godinu, u vrhu najkorumpiranijih država. Niti Sjedinjene Države nisu imune od korupcije – nedavno je za nju na sedam godina zatvora osuđen jedan kongresmen. Međutim, najpogodnije tlo za korupciju su diktature poput recimo Burme ili Bjelarusije, gdje ne postoji sloboda medija, a građani nemaju niti najosnovnija prava.

Louise Shelley navodi primjer Gruzije gdje su građani prije tri godine, vlastitim političkim angažmanom, uklonili korumpiranu vlast. "Da bi se nešto tako dogodilo, građanima zaista treba biti dosta korupcije. Moraju inzistirati na promjeni stanja – i na političkom vrhu, ali i u svom vlastitom ponašanju. Moraju naime željeti da i osobno prestanu olakšavati atmosferu podmićivanja, davanjem mita kada im to odgovara. Primjeri uspješnog odupiranja korupciji su Italija - prije više od deset godina, te nedavno Gruzija".

Okončanje korupcije traži više od demonstracija na ulicama. Potrebni su naravno i kvalitetni zakoni koji će se nakon usvajanja i provesti na neovisnim sudovima.

XS
SM
MD
LG