Linkovi

Irački premijer traži američku podršku za trenutačni prekid vatre u Libanonu


Irački premijer Nouri al-Maliki osobno traži od predsjednika Busha da podrži trenutačni prekid vatre između izraelskih snaga i pripadnika Hezbollaha. Naša dopisnica javlja iz Bijele kuće da je predsjednik Bush ostao čvrst u svom uvjerenju da će funkcionirati samo dugotrajno rješenje koje će se pozabaviti korijenima nasilja.

Predsjednik Bush i premijer Maliki izjavili su da su iskreno razgovarali o krizi u Libanonu tijekom jučerašnjih razgovora u Bijeloj kući. Kad su se nakon razgovora pojavili pred novinarima, bilo je očigledno da imaju različita stajališta o tom pitanju. Gospodin Maliki je rekao kako je zatražio od američkog predsjednika da podrži trenutačni prekid vatre. "Ja također naglašavam važnost trenutnog prekida vatre i pozivam međunarodnu zajednicu da pruži podršku libanonskoj vladi i narodu kako bi se nosili sa štetom i uništavanjima do kojih je došlo" – rekao je premijer Maliki. On je govorio i o danku koji zbog ovog sukoba plaća libanonski narod.

Predsjednik Bush je rekao kako razumije ovu zabrinutost, dodajući da će Sjedinjene Države učiniti sve da humanitarna pomoć dođe do onih kojima je potrebna. "Uvjeravam premijera da duboko brinem zbog patnji do kojih dolazi, te da razumijemo bol čelnika u regiji koji vide kako nedužni ljudi umiru".

Predsjednik Bush je još jednom naglasio da je jedino rješenje ono koje će se pozabaviti korijenom problema i ukloniti prijetnju koju naoružani ekstremisti iz Hezbollaha predstavljaju s libanonskog teritorija.

XS
SM
MD
LG