Linkovi

Prioriteti Demokratske stranke  usredotočeni na američku srednju klasu


Washignton Post piše o jednom planu Demokratske stranke vezanom uz domaću politiku koji je jučer u Denveru predstavila senatorica Hillary Clinton. Plan je usredotočen na američku srednju klasu i uključuje poreske olakšice i pomoć za školarinu. Senatorica Clinton optužila je republikance pod vodstvom predsjednika Busha za loše upravljanje i preferiranje bogatih, dok je naznačivala prioritete koji će dominirati izbornim kampanjama demokratskih kandidata na nadolazećim izborima. Po njenim riječima, taj bi plan učinio dostupnijim troškove zdravstvene zaštite, studentske školarine i umirovljenja za milijune Amerikanaca.

Bivša prva američka dama jučer je bila glavni govornik u Denveru na skupu centrističke organizacije Odbor demokratskog čelništva. U svom je govoru gospođa Clinton iznijela rezultate "inicijative Američkog sna", godinu dana dugog pokušaja kojeg ona predvodi da se izradi platforma koju demokrati mogu iznijeti glasačima u jesen u pokušaju da steknu kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom. Plan predstavlja obnovljeni pokušaj Demokratske stranke da privuče glasače iz srednje klase, od kojih su neki na izborima 2002. i 2004. godine prešli na republikansku stranu zbog zabrinutosti glede pitanja sigurnosti i terorizma. Međutim tu iznijete ideje bi mogle također predstavljati temelj kampanje senatorice Clinton – piše današnji Washington Post - ukoliko se odluči da uđe u predsjedničku utrku, kako to mnogi demokrati očekuju.

New York Times piše o tome kako su neke savezne države odlučile pružiti pomoć istraživanju matičnih stanica nakon što je predsjednik Bush uložio veto na proširenje financiranja takvih istraživanja od strane savezne vlade. Taj veto – piše newyorški list – imao je nenamjeravanu posljedicu da se financijska sredstva saveznih država odvajaju za osjetljiva i sporna istraživanja embrijskih matičnih stanica.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, republikanac koji je pomagao predsjedniku sovojiti drugi mandat, odavno se po pitanju matičnih stanica ne slaže s predsjednikom. On je naveo predsjednikov veto kao razlog zašto je iz fondova opće namjene u Kaliforniji izdvojio 150 milijuna dolara za kojima će se plaćati znanstvenici koji rade na ovim istraživanjima. S druge strane u Illinoisu je guverner Rod Blagojevich, demokrat koji se praktički suprotstavlja svim inicijativama Bijele kuće – piše New York Times - ponudio 5 milijuna dolara u sličnim grantovima.

XS
SM
MD
LG