Linkovi

Industrijsko uništavanje povjerljivih dokumenata - sve unosniji posao


U novije vrijeme informacije raznih vrsta sve su dostupnije. Informatičko doba također karakterizira i potreba za boljom zaštitom privatnosti, što je dovelo do pojave nove industrije - sječenja papira.

Uz teretne, blindirane, vatrogasne, kamione-miješalice za beton, na američkim se ulicama u posljednje vrijeme sve češće pojavljuje i kamion za sječenje papira. To vozilo obilazi redovito vladine zgrade, bolnice te razne poslovne firme koje moraju na siguran i sustavan način uništiti dobar dio zastarjelih i drugih dokumenata i razne duge 'papirne građe'. Tvrtke koriste takve usluge zbog uštede u vremenu a i zbog saveznih zakona o sigurnosti dokumenata, prvi od kojih je usvojen 1996 godine. Ti zakoni nalažu, među ostalim, i obvezno uništavanje medicinskih dosijea.

Kirk Nahal, odvjetnik u firmi Wiley, Rein and Fielding, ovdje u Washingtonu, o svrsi ove poslovne grane kaže: "Neophodno je poduzeti odgovarajuće korake kako bi se zaštitile sigurnosti i privatnosti povjerljivih podataka. U posljednjih godinu i pol došlo je do prave eksplozije problema s kršenjem sigurnosti informacija, te je u svim privrednim granama došlo do pojačane pažnje po pitanju sigurnosti."

Lee Miller vlasnik je franšize tvrtke "Shred-It" u Baltimoreu koja se bavi za uništavanjem dokumenata. "U 15 minuta možemo uništiti isto onoliko papira za koliko bi našim klijentima trebalo dan ili dva. Proces je jednostavan - našim klijentima dajemo na raspolagane sigurnosne zaključane kutije za odlaganje papira koje mi dolazimo uništiti jednom tjedno ili mjesečno, ovisno u tipu mušterije. Prošle smo godine isjekli i reciklirali preko šest tisuća tona papira, a ove ćemo godine oko 7 i pol. Tona papira je otprilike kao deset stabala, dakle ove ćemo godine sačuvati 75 tisuća stabala" - kaže Lee Miller.

Međutim odvjetnik Kirk Nahal kaže da je sječenje papira samo jedan od aspekata problema sigurnosti: "Veliki dio informacija se i ne nalazi na papiru, dakle tvrtke se trebaju odnositi prema uništavanju papira kao samo jednoj od komponenti svoje zaštite podataka, te ne smiju ostati samo na tome."

No sve dok postoji papir, kamioni za sječenje papira vjerojatno će ostati dio svakodnevnice američkog urbanog krajolika.

XS
SM
MD
LG