Linkovi

Državna tajnica Condoleezza Rice na Srednjem istoku u potrazi za održivim rješenjem


Američka državna tajnica Condoleezza Rice danas stiže u Izrael na početak kruga razgovora usredotočenih na sukob između Izraela i libanonske šijitske milicije Hezbollah. Gospođa Rice se planira sastati u Jeruzalemu s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, a na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Jučer je američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio televizijskoj mreži Fox da državna tajnica odlazi u regiju kako bi uvjerila sve strane da je potrebno iznaći dugoročno rješenje koje odgovara temeljnim uzrocima nasilja: "Moramo misliti na duge staze. Možda se pruža prilika da pristupimo traganju za održivim rješenjem."

Kasnije, na CNN-u, Bolton je bio upitan o naznakama od strane Izraela da bi prihvatio prisutnost međunarodnih mirovnih snaga uzduž izraelsko-libanonske granice, pod zapovjedništvom NATO saveza. John Bolton je rekao da je to nova ideja, vrijedna ozbiljnog razmatranja.

Državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da bi do prekida vatre između Izraela i Hezbolle trebalo doći što je prije moguće, ali ne – njezinim riječima – 'prije nego što se steknu uvjeti'. Gospođa Rice će u srijedu u Rimu sudjelovati na razgovorima o krizi s europskim i arapskim dužnosnicima.

XS
SM
MD
LG