Linkovi

Film tjedna: Prodavači 2


Jedan film, koji je prije desetak godina postao kultni favorit za publiku u tada dvadesetim godinama, sada je dobio nastavak s humorom i dilemama bližima onima u tridesetima. Alan Silverman razgovarao je s redateljem i glavnim glumcima filma "Clerks 2".

Poput originala, "Prodavači 2" nisu za one s niskim pragom tolerancije za prostote ili opscenosti. U središtu radnje ponovno su Dante i Randal, dvojica prodavača u maloj trgovini u New Jerseyu, čija su nimalo diskretna komentiranja mušterija, pop kulture i života sjajno 'sjela' kod dvadesetogodišnjaka devedestih godina prošlog stoljeća. Dvanaest godina kasnije, oni su još uvijek za pultom trgovine "Quick Stop" … odnosno bili bi da čitavu trgovinu nije progutao požar. Dakle, vrijeme je za novi posao … opet iza pulta, ali ovog puta u restoranu brze prehrane.

Originalni film iz 1994. lansirao je filmsku karijeru redatelja Kevina Smitha, koga čisto čudi da se nakon 12 godina i šest drugih filmova ponovno vratio upravo ovim likovima i njihovom malom svijetu iza pulta. "Nije mi palo na pamet da bih mogao raditi nastavak "Prodavača" u vrijeme kad sam napravio prvi film. Netko me tada pitao o nastavku, a ja sam – sjećam se – odgovorio da sam rekao sve što sam uopće mogao reći o malim prodavaonicama novina, cigareta i žvakaćih guma. Tek nedavno sam pomislio da bih volio napraviti priču o tome kako to izgleda biti u tridesetim godinama. Dakle, "Prodavači" su bili film o tome kako to izgleda biti u dvadesetim godinama, pa zašto ne bih opet koristio Dantea i Randala kao moje surogate za pričanje priče?" - kaže Smith.

Brian O'Halloran vraća se kao Dante. Unatoč u međuvremenu bogate karijere na 'daskama koje život znače', on kaže da ni njemu, niti Jeffu Andersonu – koji tumači Randala – nije bilo teško vratiti se tim likovima: "Tumačili smo te likove s vremena na vrijeme i tijekom proteklog desetljeća, dakle, nisu nam bili tako daleko. Recimo, 2000. godine, radili smo animiranu televizijsku seriju "Prodavači". Ne samo da mi povratak nije bio težak, nego sam jedva čekao da vidim što će momci slijedeće raditi."

Usprkos pomaka iz male trafike u restoran brze prehrane, neke su stvari ostale iste: 'grčki zbor' besposličara Jaya i Silent Boba – koga tumači sam redatelj Kevin Smith – i dalje je stalno pred vratima. No, pojavljuju se i odgovornosti odrasle dobi – barem za Dantea - u vidu njegove veze s Becky, upraviteljicom restorana.

Rosario Dawson pridružuje se glumačkom sastavu kao Becky. Kao jedna od štovatelja originalnih "Prodavača", ona priznaje da svijet koji je stvorio Kevin Smith postavlja izvjesne izazove: "Ima seksizma, rasizma, pitanja vjere … svih mogućih stvari koje se on ne plaši dotaknuti u filmu. Na koncu si mislite 'to je jedan dobro strukturirani film sa sjajnom pričom.' Nije za svakoga, priznajem, ali za one koji mogu podnijeti takav humor, bit će dobra zabava."

U filmu se na kratko pojavljuju Ben Affleck i Jason Lee. A, što se lokacija snimanja tiče, one su bile potpuno vjerne – najveći dio filma snimljen je blizu doma samog Kevina Smitha, u sjevernom dijelu savezne države New Jersey.

XS
SM
MD
LG