Linkovi

Bush: Republikanci predugo nisu računali na Amerikance afričkog podrijetla i obrnuto


Američki senatori obnovili su zakonske mjere o građanskim pravima kojima je cilj bio zaustavljanje rasizma pri glasovanju na jugu zemlje. Prije toga predsjednik Bush je, po prvi puta otkad je u Bijeloj kući, govorio na godišnjem sastanku Nacionalne udruge za unaprijeđenje prava crnaca - NAACP - najveće američke organizacije za zaštitu gradjanskih prava.

Govoreći na konvenciji Nacionalne udruge za progress crnaca , predsjednik Bush je rekao da je ovaj zakon potreban jer rasizam još uvijek postoji u Americi, čak i 100 godina nakon osnutka ove organizacije.

"Mi želimo ujedinjenu Ameriku koja je uistinu jedna nacija pred Bogom, gdje se cijeni svaki čovjek, žena i djete, i prema svima se odnosimo sa dignitetom. Želimo Ameriku punu nade, gdje vlada prosperitet i sve mogućnosti koje naša zemlje čini dostupnima svima".

Ovo je bilo prvo predsjednikovo pojavljivanje pred ovom organizacijom, nakon što je odbio poziv da nazoči njihovim godišnjim sastancima posljednjih pet godina. U ovoj godini kongresnih izbora, republikanska stranka predsjednika Busha pokušava popraviti svoj imidž kod birača afričkog podrijetla, koji već desetljećima glasaju za demokrate.

Gospodim Bush govorio je o potrebi da se uzdignemo iznad političkih razlika i zalječimo stare rane, te je dodao da zna da mnogi pripadnici ove rasne skupine ne vjeruju Republikanskoj stranci.

"Smatram da je tragedija da je stranka Abrahama Lincolna zanemarila svoje povijesne veze sa afro-američkom zajednicom. Predugo moja je stranka otpisivala Amerikance afričkog podrijetla kao glasače, i mnogi su od tih glasača otpisivali Republikansku stranku."

Nakon prošlogodišnjeg uragana Katrina, mnogi su čelnici ove zajednice kritizirali vladu predvodjenu republikancima koja je presporo reagirala na ovu elementarnu katastrofu nazivajući ga rasističkim, jer su mnogi koji su ostali bespomoćni bili Amerikanci afričkog podrijetla.

Predsjednik Bush izjavio je da vlada ima plan i da je predana ne samo zajedničkom radu na izgradnji obale Meksičkog zaljeva, pogodjenog uraganom nego da je njihov cilj unaprijedjenje života stanovnika te regije kako bolje živjeli nego prije uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG