Linkovi

MVPEI negira napis Financial Timesa prema kojem se Gotovina sam predao


Gotovina se predao, objavio je izjavu savjetnika za vanjsku politiku i sigurnost hrvatskog premijera FT. Ante Gotovina dobrovoljno se predao, tvrdi londonski Financial Times pozivajući se na izjavu savjetnika premijera Ive Sanadera zaduženog za vanjsku politiku i sigurnost Hidajeta Bišćevića. Dobrovoljna je predaja Ante Gotovine omogućila početak pristupnih pregovora nakon devet mjeseci zastoja, tumači list uspoređujući tadašnju hrvatsku politiku i odnose s EU s trenutačnim problemima Srbije, također zakočene u pregovaračkom procesu neizručivanjem generala Mladića.

Sadržaj hrvatskog akcijskog plana mjera do pune suradnje s haaškim kaznenim sudom tek sada izlazi u javnost. Uzgred, diplomatski izvori kažu da je okvir plana sastavljen tek u Luxemburgu uoči susreta premijera Sanadera s Unijinim vanjskopolitičkim ministrima kojima je bio podastrijet. Što se slučaja Gotovine tiče, ispričat će Bišćević FT-u, nekoliko mjeseci tihih pregovora kroz kanale tajnih službi doprinijeli su da se bjegunac odluči predati u prosincu prošle godine, na Kanarskim otocima.

Priča o dobrovoljnoj predaji objavljena je kao dio šireg natpisa nakon posjete premijera Sanadera i hrvatskog izaslanstva Londonu, a načeta je u kontekstu problema Beograda s kaznenim sudom. Nekidan je u Bruxellesu Vojislav Koštunica obrazložio – naravno iza zatvorenih vrata – europskoj «trojci» elemente akcijskog plana njegove zemlje. O sadržaju se znade samo da ima šest točaka i tri stranice te da je rađen po uzoru na hrvatski. Beograd je izgleda koristio iskustva Zagreba, potvrdili su izvori obje strane.

Uzgred, FT nudi pojednostavljeno tumačenje hrvatskih uspjeha s Haagom pozivajući se na pravne eksperte, citiram «Hrvatska je bila u stanju nositi se sa svojim osumnjičenicima za ratne zločine daleko lakše stoga što je zemlja iz rata u devedesetima izašla kao pobjednik i imala je manje osumnjičenih», te , nadalje i ne ulazeći u detalje veoma različitih optužnica, Gotovina može računati na dobru obranu s kaznom nižom od one s kojom se suočava Mladić.

Imamo i nastavak priče, upravo je odaslat redakcijama. Ministarstvo vanjskih poslova RH distribuiralo je demanti hrvatskog veleposlanstva u Londonu uz opasku da se londonski dnevnik ispričao radi sadržaja članka i obećao ga povući. U priopćenju se niječe dobrovoljna predaja Gotovine uz podsjećanje da je uhićenju prethodila , citiram, «visokosofisticirana zajednička obavještajna i policijska operacija» te da hapšenje nije bilo rezultat tihih pregovora već diskretnog rada na identificiranju, lociranju i uhićenju bjegunca.

XS
SM
MD
LG