Linkovi

Stranci i dalje napuštaju Libanon


Francuska ponovno poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i militanata Hezbolle. U Parizu, predsjednik Jacques Chirac pozvao je Europsku uniju da pošalje svog najvišeg diplomata Javiera Solanu natrag na Srednji istok kako bi vršio pritisak na sve strane da prekinu vatru. Istodobno s novim apelom Francuske, američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se u New Yorku s trojicom izaslanika Ujedinjenih naroda koji su se vratili iz srednjoistočne misije.

Gospođa Rice će – kako najavljuje Državno tajništvo - posjetiti regiju početkom slijedećeg tjedna. No, Sjedinjene Države smatraju da je prerano za primirje. Danas, u Jeruzalemu, američki veleposlanik u Izraelu izjavio je da sve dok Hezbollah ispaljuje rakete na Izrael, Izrael mora nastaviti svoju akciju. A, govoreći na američkoj televiziji, glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbacio je kritike američkog stajališta, rekavši da nitko ne radi više na okončanju nasilja nego Sjedinjene Države.

Strani državljani i dalje napuštaju Libanon pred jakim izraelskim bombardiranjima uporišta Hezbolle diljem zemlje. Čarter i mornarički brodovi iz Sjedinjenih Država, Britanije i nekoliko drugih zemalja odvoze tisuće ljudi na Cipar. Dok američki marinci pomažu u evakuaciji svojih sunarodnjaka, i Australija je danas poslala desetke svojih vojnika u Libanon s istom svrhom.

XS
SM
MD
LG