Linkovi

Senator Voinovich promijenio stav o nominaciji Johna Boltona


Washington Post donosi komentar senatora Georgea Voinovicha u kojem ovaj političar, čiji su preci u Sjedinjene Države došli iz Hrvatske, objašnjava zašto će glasovati u prilog nominacje Johna Boltona za američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. "Kad je John Bolton prvi put nominiran, protivio sam se njegovoj potvrdi jer sam iskreno vjerovao da on nije prava osoba da predstavlja Ameriku u Ujedinjenim narodima" – piše ovaj republikanski senator iz Ohioa.

"Nakon bezbrojnih razgovora i sati istraživanja njegove profesionalne karijere, došao sam do zaključka da naša zemlja može ponuditi bolje od njega i objavio sam da neću podržati nominaciju Johna Boltona. Predsjdnik Bush ga je postavio bez potvrde prošle godine i ja sam izrazio svoje neslaganje s time, ali sam mu obećao svoju podršku na reformi Ujedinjenih naroda. Od postavljenja Johna Boltona, ja sam se s njime redovito susretao i razgovarao, izražavajući mu svoju nadu da će Sjedinjene Države djelovati u Ujedinjenim narodima na temelju konsenzusa i suradnje s našim saveznicima" – piše George Voinovich u današnjem Washington Postu. "Moje stav je danas da - iako John Bolton nije savršen - on je demonstrirao svoju sposobnost, posebice posljednjih tjedana, da surađuje s drugima i da slijedi predsjednikovo vodstvo u različitim izazovima, uključujući Sjevernu Koreju, Iran i sad Srednji istok".

Današnji New York Times piše o jednoj iluziji koju gaje stanovnici najvećeg američkog grada. Newyorčani su obdareni izvjesnim neotuđivim pravima – parafrazira ovaj list Deklaraciju o neovisnosti - a među njima pravom da se hvale pitkom vodom u svom gradu – toliko čistom da se ne mora ni filtrirati, tako ukusnom da je bolja od flaširanje vode. Tako da je mnoge ponosne stanovnike iznenadilo, ako ne i uvrijedilo, kad su čuli od saveznih dužnosnika da njihova bajkovita voda – dolazeći iz najvećeg nefiltriranog sustava u zemlji - postaje sve muljevitija i možda će se morati filtrirati, ukoliko se neće moći zadržati čistom, što će koštati milijarde dolara.

Veći dio prošle godine 100 godina stari vodoopskrbni sustav – koji dnevno isporuči milijardu i 300 milijuna galona vode, odnosno, preko 4 milijarde litara - bio je zagađivan česticama zemlje u rezervoarima. Za to se okrivljuju posebno teške oluje i kiše u količinama – piše New York Times – koje su učinile da voda bude nalik čokoladi.

XS
SM
MD
LG