Linkovi

Kongresnik Hastings: OESS će nastaviti jačati jedino ako se sve zemlje članice budu pridržavale načela organizacije


Američki kongresnik Alcee Hastings bio je prvi Amerikanac koji je služio kao predsjednik Parlamentarne skupštine Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Njegov mandat istekao je početkom mjeseca. Gospodin Hastings kaže da je OESS snažna organizacija koja treba nastaviti s reformama kako bi bolje odgovorila na izazove modernog doba.

Nakon dvije godine provedene na dužnosti predsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a, kongresnik Alcee Hastings zaključio je mandat početkom ovog mjeseca. Nakon što je tijekom mandata posjetio je 33 od 56 zemalja članica gospodin Hastings kaže da postoji potreba za OESS da se prilagodi novim prijetnjama i izazovima kako bi što bolje služio građanima zemalja članica. "Postoji dosta problematičnih područja poput trgovine ženama i djecom, ksebofobije, antisemitizma i rasizma koji se intenziviraju u mnogim zemljama, te dosežu do problema ljudskih prava, a time su i u domenu OESS-a".

Tijekom mandata kongresnika Hastingsa OESS je aktivno sudjelovao u nadziranju izbora u brojnim zemljama. Osobno je predvodio izborne promatrače u Ukrajini, Bjelorusiji i Azerbejdžanu. Taj kongresnik s Floride ocjenjuje da se neke zemlje članice ne pridržavaju standarda na koje su pristale kad su se priključile OESS-u. "Premda smo ojačali ipak imamo jaku bojazan na mnogim područjima u nekim zemljama koje su obećale puno poštivanje svih OESS-ovih standarda".

Hastings izdvaja Bjelorusiju i Turkmenistan kao zemlje u kojima je došlo do najblatantnijih problema u izbornom procecu tijekom protekle dvije godine. On je pozvao zakonodavce u zemljama OESS-a da nastave biti glas naroda, te da ne budu samo poslušnici svojih vlada. Kao jedna od najznačajnijih organizacija za sigurnost u Europi OESS ima povijesnu priliku da utječe na rješavanje privremeno zamrznutih sukoba na području bivšeg Sovjetskog Saveza, smatra Hastings.

Odlazeći predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a kaže da je naročito ponosan da su tijekom njegovom mandata promatrači imali priliku pratiti američke predsjedničke izbore. "Činjenica je da sam osobno pridonio promatranju izbora u Sjedinjenim Državama 2004. godine, a državna tajnica Rice objavila je da će se promatračka misija nastaviti i tijekom američkih parlamentarnih izbora u studenome".

Kongresnik s Floride kaže da će organizacija nastaviti jačati jedino ako se sve zemlje članice budu pridržavale načela OESS.

XS
SM
MD
LG