Linkovi

Američki konzervativci sve nezadovoljniji vanjskom politikom predsjednika Busha


Na naslovnici Washington Posta napis o tome kako su konzervativci u Sjedinjenim Državama sve nezadovoljniji vanjskom politikom predsjednika Busha. U trenutku kad je njegova konzervativna koalicija već opterećena domaćom politikom, predsjednik Bush je sučeljen s novim i sve većim nezadovoljstvom na desnici glede načina na koji vodi vanjsku politiku zemlje. Konzervativni intelektualci i komentatorima, koji su nekoć hvalili Georgea Busha za, kako su govorili, spremnost da se agresivno suprotstavi prijetnjama i unaprjeđuje američke interese, sad kažu da primjećuju plahost i zbunjenost glede dugoročnih problema, uključujući Iran i Sjevernu Koreju, kao i nova krizna žarišta koja traže trenutačan pozor kao što je posljednja kriza između Hezbollaha i Izraela.

Konzervativci se žale da su Sjedinjene Države u defenzivi u Iraku bez dovoljno vojnika i strategije da slome pobunu. Žale se na autokratske vlasti u Egiptu i Rusiji kako progone neistomišljenike, uz mlaki komentar Washingtona. Sjeverna Koreja ispalila je rakete bez snošenja posljedica, a Irane se već neko vrijeme igra s konstrukcijom nuklearnog oružja, dok se administracija predsjednika Busha angažira u besplodnoj diplomaciji sa svojim europskim saveznicima. Za mnoge neokonzervativce posljednja slamka prošla je s američkom odlukom da ponudi Iranu izravne razgovore i potencijalne beneficije ako Teheran obuzda svoj nuklearni program. Postoji malo samopouzdanja da će George Bush biti u stanju zadobiti podršku za snažnu međunarodnu akciju protiv Irana – piše današnji Washington Post - koja bi uključivala zračne udare ili uništenje nuklearnih postrojenja.

New York Times u današnjem izdanju piše o tome kako su smrti nekih pacijenata u bolnicama New Orleansa nakon uragana Katrina i rita konačno dovelo do uhićenja nekih članova medicinskog osoblja. Jedna liječnica i dvije medicinske sestre uhićene su pod opravdanom sumnjom da su četvorici starijih pacijenata dale smrtonosne injekcije. Državno tužiteljstvo svoje iskaze temelji na izjavama drugog medicinskog osoblja. Optužnica nije još službeno podignuta.

Riječ je o pedesetogodišnjoj kirurginji Ann Pou i sestrama četrdeset trogodišnjoj Lori Bodo i četrdeset devetogodišnjoj Cheri Landry. Prema izjavi jednog svjedoka, dr. Pou mu je rekla da je donesena odluka da se tim pacijentima dade smrtonosna doza. Odnosno da je riječ o eutanaziji, jer se radilo o teško bolesnim pacijentima. Isti je svjedok izjavio da je potom vidio doktoricu i sestre kako pune injekcije. Bolnica je bila okružena s pet metara visokom vodom i temperaturom zraka od blizu četrdeset stupnjeva celzija. Sve tri žene puštene su jučer na slobodu bez polaganja jamčevine. Međutim, državni tužitelj Louisianne smatra – piše New York Times – da nije riječ o eutanaziji već o jednostavnom ubojstvu. Njihovu će sudbinu odlučiti Velika porota.

XS
SM
MD
LG