Linkovi

Profil kongresnika Johna Dingella


John Dingell je u Kongresu sluzio vise od 50 godina. Doajen Zastupnickog doma, kongresnik Dingell je uzivao reputaciju pobornika za prava i polozaj obitelji u kojoj su oba roditelja zaposlena, za zdravstvo i socijalno osiguranje, za zastitu americkih prirodnih resursa i ugrozenih vrsta.

Dingell potjece iz obitelji politicara. Njegov je otac bio izabran u Kongres Sjedinjenih Drzava 1933. godine, zastupao je radnicku cetvrt Detroita gotovo cetvrt stoljeca. Kad je njegov otac umro, 1955. godine, a bio je jos na duznosti, njegov sin, tada vec uspjesni odvjetnik, u posebnim izborima naslijedio je svog oca. "Moj je otac sluzio 23 godine. Poceo je s predsjednikom Franklinom Rooseveltom. Sluzio je tijekom teske gospodarske krize, tridesetih godina, tijekom drugog svjetskog rata i korejskog rata. Bio je veliki zagovornik prava radnika, muskaraca i zena, a posebno su ga privlacila pitanja zdravstva, socijalnog osiguranja i slicnih programa".

Jabuka ne pada daleko od stabla. John Dingell vodi glavnu rijec po slicnim pitanjima. Predvodio je bitku u Zastupnickom domu za usvajanje zakona o zdravstvenom osiguranju zvanom Medicare, kojim je zajamcena zdravstvena skrb za uglavnom starije ljude i invalide. Bilo je to 1965. godine. Oceva bolest, tuberkuloza, navela je kongresnika Dingella da se bori za to da Amerikanci dobiju zdravstvenu skrb koju sebi mogu priustiti. "Moj je otac izgubio posao zbog bolesti, bio jednostavno otpusten i prepusten tuberkulozi, da ga ona odnese. Tuberkuloza je tada, 1914. godine, i bila smrtna presuda, ali moj je otac prezivio. Iz vlastitog iskustva znam da je najveci problem koji se postavlja pred Amerikance – kako biti u stanju platiti i kako imati koristi od jednog pristojnog zdravstvenog osiguranja".

Stoga, John Dingell, na pocetku svakog zasjedanja Kongresa, jos uvijek govori o nacionalnom zakonu za zdravsteno osiguranje cije donosenje je njegov otac i podrzao kad je on bio clan Zastupnickog doma. Kongresnik Dingell se s jednakim zarom bori i za zastitu okolisa. G. 1973, zauzeo se za usvajanje revolucionarnog zakona za zastitu vrsta. "Bio je to jako vazan dio naseg zakonodavstva. Mi, koji danas zivimo u ovom svijetu, posudjujemo od buducih generacija. Nasa je duznost predati im svijet u sto je moguce boljem stanju, sa cistim okolisem, omoguciti buducim narastajima da i oni uzivaju, da i njima resursi budu na raspolaganju. Smatram da niti jedan pojedinac, a niti jedna zemlja, nemaju pravo zatrti bilo koju zivotinjsku ili biljnu ili riblju ili pticju vrstu".

Godine 1995, cetrdeset godina nakon sto je, na posebnim izborima, usao u Zastupnicki dom po smrti svoga oca, John Dingell je postao najstarijim aktivnim clanom Kongresa. I to je ostao do danasnjeg dana. Kaze da mu je uzitak raditi za ljude Michigana, njegove rodne drzave, ali i za druge, diljem zemlje. "Politika u ovoj zemlji jest i treba biti javna sluzba. Ona mora biti odraz nase definicije javnog interesa, kako pomazemo ljudima, kako od ove zemlje stalno cinimo jednu bolju, kako osiguravamo da vlada bude pravedna i da sluzi potrebama naroda, zbog cega je i birana".

Kao sin poljskih imigranata, John Dingell ne krije ogroman ponos koji ima za Sjedinjene Drzave. Amerika je, kaze on, divna zemlja. Vise je sloboda u njoj negoli bilo gdje drugdje, vise ekonomskih mogucnosti. Ja se, sa svoje strane, kaze on, trudim koliko god mogu da takva i ostane.

Po tome, kongresnik Dingell i zeli da ga ljudi pamte. Po njegovoj brizi za druge, po tome da je uvijek radio na rjesavanju njihovih problema, da je nastojao biti koristan tamo gdje je to njima bilo najpotrebnije i da se trudio da vlada funkcionira kako treba, da bude u sluzbi naroda.

Tijekom pola stoljeca koliko vec traje njegova sluzba u Zastupnickom domu americkog Kongresa, John Dingell je vidio Ameriku u mnogim krizama, suceljenu s mnogim izazovima, vidio je i Ameriku koja pomaze drugim zemljama kad se one nadju u ratovima ili ih pogodi glad, bolest ili neka prirodna nepogoda. Amerika mora nastaviti u toj ulozi, kaze John Dingell, mora i dalje pomagati ostatku svijeta. U studenom, John Dingell se kani ponovno kandidirati za kongresnika iz Michigana, njegova je nada da ce moci i dalje nastaviti sluziti njihovim potrebama.

XS
SM
MD
LG