Linkovi

Većina američkih alkoholičara počela je piti u ranoj mladosti


Većina alkoholičara u Sjedinjenim Državama počela je piti prije dvadeset i prve godine života. Rezultati su ovo nove ankete u kojoj je ispitano 43 tisuće Amerikanaca.

'Djevojke mojih godina piju u pravilu svaki vikend' - kaže nam ova mlada osoba. Ako je to uistinu tako, onda će se sve te djevojke morati nositi u budućnosti sa velikim brojem neprilika. Jer novo nam istraživanje američkog Nacionalnog instituta za istraživanja prekomjernog konzumiranja alkohola i alkoholizma kaže da što je ranije osoba počela piti, to su joj šanse da razvije ovisnost o alkoholu u kasnijoj dobi, veće.

Ralph Hingson predvodio je ovu studiju. On veli da će za ove osobe postojati i dodatne komplikacije: "Ustanovili smo, naime, da ne samo da su ovim osobama šanse da razviju ovisnost o alkoholu puno veće nego će se ta ovisnost razviti daleko brže."

Istraživanje pokazuje da su djeca koja počnu piti prije 14. godine, izložena daleko većem riziku od one mladeži koja počne piti kad navrše 21. godinu. Rezultati su pokazali i da polovica svih alkoholičara počne piti prije 21. godine, a dvije trećine svih alkoholičara otpočne piti do svoje 25. godine.

Ralph Hingson kaže da kad se djeci ili mladeži dozvoli piti, a pod pijenjem se podrazumijevaju i alkoholna pića koja konzumiraju sa svojim roditeljima poslije večere, rizik se za razvijanje ovisnosti naglo povećava. On dodaje da na ovu statistiku nacionalnost i stupanj obrazovanja, nemaju nikakva utjecaj: "A ustanovili smo i da će osobe koje počnu piti u mladosti vrlo vjerojatno razviti kronični oblik ove ovisnosti koji je karakteriziran povratima bolesti. Oni će vjerojatno imati i epizode koje će dulje trajati i češće se ponavljati."

Po karakteru slično istraživanje, koje su financirali američki proizvođaći alkoholnih pića, pokazuje da su žene i djevojke izložene daleko većem riziku od razvijanja alkoholne ovisnosti. Kompanija Diageo North America je veliki proizvođač alkoholnih pića u Sjedinjenim Državama. Dopredsjednica kompanije, Carolyn Panzer kaže da su se na vidjelo pojavile interesantne činjenice vezane za razliku u spolovima i alkoholizam: "Istraživanje pokazuje da je utjecaj alkohola na žene daleko veći nego na muškarce. Zbog prosječno manje tjelesne težine u usporedbi s muškarcima, žene imaju nižu toleranciju na alkohol. To je i razlog zašto žene budu prije intoksicirane od muškaraca čak i kada je količina alkohola koju su i jedni i drugi konzumirali, ista'.

Psiholozi su otkrili da roditelji igraju važnu ulogu u prevencije razvijanja ovisnosti o alkoholu kod svoje djece. Naime, djeca čiji roditelji jasno verbaliziraju da je piće u mlađoj dobi štetno i koji svojoj djeci ne dozvoljavaju konzumiranje alkohola, će daleko manje piti kad odrastu.

Zaključak studije Ralpha Hingsona i njegovih suradnika je da se mladeži treba pomoći da što je dulje moguće odgode početak konzumiranja. Pitanje na koje ovaj tim stručnjaka želi sada pronaći odgovor je da li se programima koji pomažu djeci da ne piju u ranoj životnoj dobi, može utjecati na stupanj alkoholizma kod odraslih.

XS
SM
MD
LG