Linkovi

Ugledni voditelji vijesti američkih TV mreža počeli raditi za manje kablovske postaje


Bostonski Christian Science Monitor piše o Danu Ratheru nedavno umirovljenom voditelju ugledne američke emisije televizijskih vijesti na mreži CBS News koji počinje novu karijeru kao voditelj slične emisije na znatno manjoj mreži kablovske televizije HDNet. Ovaj novinar iz Teksasa proveo je 44 godine kao voditelj CBS-a, a njegova izvješća bavila su se praktički svakim važnijim događajem u novijoj povijesti. On se pridružio elitnom klubu voditelja drugih televizijskih mreža koji su u novije vrijeme prešli raditi za manje kablovske emisije vijesti – bivšem voditelju Nightlinea na ABC-u Ted Koppelu i dugogodišnjem veteranu vijesti na mreži NBC Tomu Brokowu, koji su počeli raditi za Discovery Channel.

Mnogi medijski stručnjaci kažu da svijet vijesti, koji su ova trojica pomogli uobličiti, više jednostavno ne pristaje njihovim nezavisnim ciljevima. Televizijske mreže, jednom izvor vrlo ozbiljnih informacija, postale su medij zabave pun informacija o "slavnim osobama", kao i jednostavnih vijesti orijentiranih na razumijevanje širem gledateljstvu, kaže za Christian Science Monitor Ralph Begleiter, bivši vanjskopolitički dopisnik kablovske mreže CNN. Kad su Rather, Koppel i Brokow ušli u svijet vijesti, ozbiljno pokrivanje važnih događaja bilo je obvezatno – citira ovaj bostonski list drugog vanjskopolitičkog dopisnika NBC-a Phila Bremena. Držati javnost obaviještenom promatralo se kao esencijalno za funkcioniranje nekog slobodnog društva. "Danas" – dodaje gospodin Bremen – "to je postalo još jedan centar za ostvarivanje profita".

Današnji New York Times donosi tekst o planovima administracije predsjednika Busha da izvrši temeljite izmjene u programu medicinske zaštite za starije osobe Medicare. Taj bi plan mogao smanjiti troškove koji se isplaćuju bolnicama za između 20 i 30 posto. Ove izmjene, prve otkako je sustav utemeljen 1983. godine, trebale bi poboljšati točnost naplate i isplata, Međutim, liječnici, bolnice i organizacije koje štite prava pacijenata kažu da će predstavljati katastrofu.

S druge strane dužnosnici savezne vlade kažu da su pristranost i deformacije sadašnjeg sustava dovele do financijskih pogodnosti za bolnice da liječe određenu vrstu pacijenata, one na kojima mogu zaraditi novac, a da izbjegavaju druge koji za njih nisu u tolikoj mjeri profitabilni. Medicare isplaćuje godišnje oko 125 milijardi dolara za oko pet tisuća američkih bolnica. Novi plan – piše današnji New York Times – neće donijeti uštede, već će preraspodijeliti ove milijarde dolara, čime će neki dobiti, a neki izgubiti. Vjeruje se da će to dovesti do određenog domino efekta, jer će mnoge privatne osiguravajuće kompanije kao i zdravstveni sustavi pojedinih saveznih država slijediti primjer Medicarea.

XS
SM
MD
LG