Linkovi

Pentagon raskida ugovor s Halliburtonom


Washington Post piše o namjeri američke vojske da prekine više milijardi dolara vrijedan i kontroverzan ugovor s tvrtkom Halliburton koja pruža logističke usluge američkim snagama širom svijeta. Ova odluka - piše Washington Post - duboko će potresti uvjerljivu dominaciju Halliburtona u ugovornim poslovima u Iraku. Do nje dolazi nakon nekoliko godina oštrih kritika koji su sporni ugovor promatrali kao simbol korporacija s političkim vezama koje ostvaruju profit na ratu. Prema tom sporazumu,

Halliburton je imao ekskluzivna prava da osigurava za američku vojsku široki spektar usluga, uključujući prehranu, smještaj i mogućnost komuniciranja s rođacima i prijateljima kod kuće. Vladine kontrole pronašle su preko milijardu dolara u dubioznim troškovima. Uposlenici kompanije su potajice dojavljivali medijima slučajeve u kojima je Halliburton naplaćivao 45 dolara za paket sode, dvostruko zaračunavao obroke ili dopuštao vojnicima da se tuširaju u kontaminiranoj vodi. Dužnosnici Halliburtona su poricali ove navode. Dužnosnici Pentagona su jučer branili poslovanje Halliburtona – piše na naslovnici današnji Washington Post – međutim, dodali su da oslanjanje samo na jednu kompaniju za takve usluge postavlja vojsku u ranjivi položaj.

Današnji Christian Science Monitor piše kako ovotjedno vjersko nasilje u Iraku predstavlja ozbiljan test za obećanja premijera Nourija al-Malikija da će stabilizirati Bagdad. U mjesecu nakon što je objavljen novi sigurnosti plan za glavni grad – koji uključuje 10 tisuća pripadnika iračke vojske i policije - vjersko nasilje i podmetanja bombi u džamije je poraslo. Posjet bagdadskoj bolnici Yarmuk pokazuje kako duboko je glavni irački grad uvučen u građanski rat.

U razdoblju od 30 minuta jučer – javlja dopisnik bostonskog lista iz Bagdada – u bujici tragedije koja je prošla kroz bolnička vrata bilo je šijitskih i sunitskih žrtava, civila i vojnika napadnutih na radnom mjestu i neizmjerno ljut dječak koji je upravo izgubio oba roditelja. Još uvijek postoji nada da bi premijer al-Maliki mogao obuzdati ovaj val nasilja tako da postavi pripadnike vojske i policije da održavaju mir između zaraćenih muslimanskih frakcija. Međutim – piše današnji Christian Science Monitor – njegov politički medeni mjesec, bar što se tiče Bagdada, možda je gotov.

XS
SM
MD
LG