Linkovi

'Rasprava na suđenju Josipu Joviću ukazuje na profesionalnu razinu medijskog prostora u Hrvatskoj'


'Ne želimo ulaziti u razloge zašto je glavni i odgovorni urednik Slobodne Dalmacije uspkos sudskom nalogu nastavio objavljivati iskaz zaštićenog svjedoka dat na suđenju Blaškiću, da li je to bilo radi podizanja tiraže ili političkih interesa. Činjenica je da je prekršeno jedno značajno pravilo rada kaznenog suda' - stav je Tužiteljstva nakon rasprave u slučaju tužbe protiv Josipa Jovića radi nepoštivanja suda.

Jovićeva je pak obrana igrala na kartu medijskih sloboda čemu je dio izlaganja, ali kao svjedok, posvetio i sam optuženi. Odvjetnik Krsnik prigovorio je što sud kazneno ne goni osobu koja je proslijedila snimke razgovora i odgovorne za curenje informacija a sam svjedok, predsjednik Stipe Mesić u svojoj je funkciji dovoljno zaštićen da mu se sigurnost ne može ugroziti, stav je Jovićeve obrane.

Slučaj je počela anonimnom dostavom tri diskete na portu Slobodne Dalmacije - u prvoj u nizu koincidencija - nedugo nakon izbora i demokratskih promjena u Hrvatskoj. Glavni urednik splitskog dnevnika se pri odluci da li će desetak mjeseci nakon što je dobio snimke vodio isključivim pravom čitatelja da saznaju isitnu, izjavio je. Optuženi je potvrdio da je bio svjestan kršenja zabrane – ili prkošenja sudu, pripomenuo je sudac - no pravdao se kako je za mišljenje pitao domaće pravosudne organe te nekoliko stručnjaka, ocijenio da je zabrana u nadležnosti domaćeg pravosuđa a ne Haaga te ponovno naglasio pravo na slobodu informiranja čitatelja.

Rasprava i iznošenje dokaza nisu potpuno potvrdili ali ni zanijekali njegove argumente. Saznali smo da je regionalna novina imala istražiteljski tim koji se bavio haaškim temama te neke detalje koji ilustriraju profesionalnu razinu u medijskom prostoru Hrvatske – recimo, reagiranje Globusa i hvastanje njegovog tadašnjeg glavnog urednika da će objaviti zabranjeno svjedočenje kao i sustavno isticanje Slobodne Dalmacije kako krši haaški nalog.

Svjedočili smo i lošoj pripremljenosti Jovićeve obrane kojoj je manjkalo dokumenata, dokaza ali ne i fraza.

Čitav se ovaj slučaj može čitati kao pokušaj razmontiravanja sprege dijela obavještajne zajednice i osoba iz javnog i političkog života.

Suci će se držati činjenica obećavši brzu presudu u slučaju koji je cijelo vrijeme bio više na terenu politiziranja nego li pravnog razmatranja jedne optužnice.

XS
SM
MD
LG