Linkovi

Robert Bradtke: Amerika je ponosna na Teslu


U posljednjih 55 dana, uz ulaganje od 50 milijuna kuna, u muzej je pretvorena Teslina rodna kuća. Prostor oko nje je razminiran, a obnovljena je nakon više od 60 godina i pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla, u kojoj je svećenik bio Teslin otac. U crkvi je jutros obavljena liturgija, koju je predvodio metropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, a na njoj je bio i biskup gospićko-senjski Mile Bogović.

Uspomena na Teslin genij je zabilježena i u tehnoparku koji je danas otvoren, a njegov politički značaj je spominjan u svim govorima na otvaranju Teslinog memorijalnog centra. No, taj i takav Tesla je bio posljednjih 15 godina, najblaže rečeno, zanemarivan u Hrvatskoj, kaže hrvatski predsjednik Stipe Mesić: «I neću sakrivati: Teslu Srbina htjelo se u Hrvatskoj zaboraviti. Toga Srbina koji se ponosio svojom hrvatskom domovinom. Prešućivalo se, odnosno, tu se njegovu izjavu proglašavalo izmišljenom. Teslin je spomenik bio miniran, a njegova rodna kuća zapuštena. I to se danas mora reći jer to je sada iza nas».

I Mesić i svi drugi govornici su isticali njegovu antologijsku rečenicu iz pisma Vladku Mačeku, kad on kaže da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je podvukao da sadašnji hrvatski i srpski lideri imaju posebnu odgovornost. «Danas mi imamo posebnu odgovornost, i gospodin Mesić, i gospodin Sanader, i ja, i premijer Srbije gospodin Koštunica. Posebnu odgovornost da našim građanima i našim narodima ponudimo nove vizije, i Srbije i Hrvatske, nove vizije naših zemalja u Europi.»

Tesla je imao i američku dimenziju, koju je istaknuo i američki predsjednik George Bush, čije je pismo Mesiću citirao njegov izaslanik - američki veleposlanik Robert Bradtke: «Želim da znate da je Amerika ponosna na ovog sjajnog izumitelja, čiji korijeni su i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i u Sjedinjenim Američkim Državama.»

Rodni kraj velikog izumitelja pogođen je prošlim ratom. U Lici, Teslinu kraju, i danas čak 45 naselja nema električnu energiju. Zato je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istakao: «Zaslužio je i svoj spomenik, zaslužio je da svi u ovoj zemlji imaju struju u svojim domovima, neovisno o svojoj nacionalnosti, i da u skorom i najskorijem vremenu - na onaj način na koji se to čini zadnjih godina – to bude i postignuto».

Ratni tragovi u Lici blijede, ali još postoje. Teslina obljetnica i uspomena na Teslu bi trebala pomoći njihovom brisanju. Potpredsjednik Sabora Darko Milinović, koji je inače iz Gospića, u ime branitelja je osudio rušenje Teslina spomenika u centru Gospića 1991.godine, dok je hrvatski premijer Ivo Sanader poručio: «Ponosni smo na Domovinski rat, ali sad želimo graditi društvo tolerancije, društvo dijaloga i želimo pridonijeti miru i prosperitetu u cijeloj Europi. To je zadaća ovog naraštaja.»

XS
SM
MD
LG