Linkovi

Pitanja vjere u američkim sudnicama


Washington Post piše o desecima sudskih bitaka koje u američkim sudnicama vodi konzervativni pravni konzorcij pod imenom Alliance Defense Fund. Ta organizacija troši oko 20 milijuna dolara godišnje kako bi zaštitila ono što smatra mjestom za vjeru – posebno kršćansku – u javnom životu. Desetak metara visok spomenik u obliku križa treba ostati na javnoj zemlji. Nastavnici trebaju biti u mogućnosti naglašavati riječ Bog u Deklaraciji o neovisnosti, a prosvjednicima treba biti dozvoljeno da se približe ženama u blizini ulaza u klinike za pobačaj. Smatrajući sebe svojevrsnom antitezom Američkom savezu za građanske slobode, ova udruga sa sjedištem u Arizoni koristi novac i agresivnu strategiju kako bi postala vodeći čimbenik u pokretu da se zemlja povuče udesno time što se osporavaju desetljeća sudskih presedana.

Uključujući se u najstrasnije rasprave u zemlji o religiji u javnoj sferi, ova organizacija pokušava dovesti zakon i društvo u sklad s konzervativnim kršćanstvom. Organizacija je dosad uspješno osporila izdavanje dozvola za sklapanje istospolnih brakova u Kaliforniji i Oregonu i radi na inicijativama kojima bi se na referendumu zabranila homoseksulana vjenčanja u više saveznih država. Odvjetnici ove organizacije pomogli su i izviđačima da zabrane homoseksualcima da budu čelnici izviđačkih udruga. Čelnici Alliance Defense Funda kažu da postižu dobre uspjehe kad je riječ o pravu i da se ne boje povijesti, te da ove godine – piše Washington Post - vjeruju da će se njihova organizacija povećati za 20 posto.

Današnji New York Times piše na naslovnici o senatoru Ricku Santorumu, jednom od simbola konzervativnog pokreta iz 1994. godine, kako se u svojoj domicilnoj državi Pennsylvaniji bori za politički život. Konzervativna slava iz 1994. godine, kad je Rick Santorum uletio u Senat u dobi od 36 godina, čini se pradavnom dok pokušava uvjeriti svoje glasače da nije washingtonski insider – da nije postao dijelom establishmenta kojem se suprotstavljao.

Senator Santorum, treći po rangu u Senatu Sjedinjenih Država, dijelio je prošli tjedan brošuru pod naslovom Pedeset stvari koje možda ne znate o Ricku Santorumu dok je obilazio skupove građana u svojoj saveznoj državi i parade povodom Dana neovisnosti. Newyorški list, ne bez žalca, citira senatora Santoruma kako je rekao na jednom skupu u vatrogasnoj postaji u mjestu Monroeville, inače desetom u dva dana, "Ne mogu vam reći koliko je ljudi, pročitajući ovo reklo 'Nisam o tome ništa znao."

XS
SM
MD
LG