Linkovi

Još se razmatra mogućnost popravka raketoplana Discovery prije povratka na Zemlju


Znanstvenici NASA-e razmatraju mogućnost da astronauti posade raketoplana Discovery uklone suvišno punilo iz toplinske zaštitne oplate letjelice. Naime, inicijalna izvješća ukazuju da punilo koje strši između izolacijskih pločica oplate ne predstavlja značajniju opasnost.

U svojoj prvoj 'svemirskoj šetnji', u subotu, astronauti Piers Sellers i Mike Fossum su tijekom sedam sati testirali metode popravka koje bi se mogle koristiti i za uklanjanje punila oplate. Tijekom 'šetnje', oni su također popravili transporter i testirali stabilnost tridesetmetarske istezne motke. Tu bi motku i koristili ukoliko dužnosnici NASA-e odluče da je potrebno izvesti popravke na raketoplanu, koji je trenutno na privezu Međunarodne svemirske postaje.

Izolacijske pločice štite svemirski raketoplan od ekstremne topline koja mu prijeti pri ulasku u atmosferu, na povratku na Zemlju. Ukoliko budu potrebni popravci, astronauti bi stajali na isteznoj motki i izveli te popravke tijekom treće svemirske šetnje, u srijedu.

U petak je NASA produžila dvanaestodnevnu misiju raketoplana Discovery na Međunarodnoj svemirskoj postaji za jedan dan kako bi astronautima dala vremena za treću svemirsku šetnju.

XS
SM
MD
LG