Linkovi

Film tjedna: Gusari Kariba - Mrtvačeva škrinja


Johnny Depp se vraća kao neustrašivi karipski gusar Kapetan Jack Sparrow, u nastavku hita iz 2003, inspiriranog jednom od avanturističkih vožnji u Disneylandu. Alan Silverman za nas je pogledao vedri avanturistički film "Gusari Kariba: Mrtvačeva škrinja".

Avetinjska gusarska posada protiv koje se Kapetan Jack borio u prvom nastavku "Kletva crnog bisera" prava je dječja pričica u usporedbi s opasnostima koje ga čekaju u drugom filmu serije "Gusari Kariba". Davey Jones, natprirodno biće koje vlada svijetom podmorja, smatra da mu pripada duša Kapetana Jacka i zahtijeva da on provede vječnost veslajući morima u fantomskom gusarskom brodu. Kapetan Jack je podjednako odlučan da iskoristi sve trikove iz vlastitog bogatog repertoara kako bi ostao među živućima.

Johnny Depp – ponovno urešen zlatnim zubima i pletenicama u kosi – još je pustopašniji kao vjerojatno najšarmantniji gusar koji je ikada pljačkao i robio na morima … u najmanju ruku na velikom ekranu. "Sve u vezi s tumačenjem tog lika mi se sviđalo: on je zabavan. Sigurno je da mu nisam bio spreman reći 'zbogom' nakon prvog nastavka 'Gusara'. Činilo mi se da se još jako mnogo može napraviti s tim likom … da se mogu pokušati svakakve stvari, pa da vidimo hoće li se publici dopasti. Za sada sam imao puno sreće," kaže Depp.

Gore Verbinski je režirao originalne "Gusare Kariba", a, potom, potpisao ugovor za još dva nastavka. Treći film se već snima i pojavit će se i kinima slijedeće godine. Time sadašnji nastavak "Mrtvačeva škrinja" postaje srednji dio trilogije, što ga, po Verbinskom, i čini posebno izazovnim. "Mislim da je biti 'drugi' uvijek problematično: teško je s drugim činom na pozornici, teško je s drugim filmom u trilogiji. Ponekad se čini kao da se radi samo o intermezzu između onoga što je bilo prvo i onoga što će uslijediti. Dakle, željeli smo biti sigurni da će ovaj nastavak biti uzbudljiv i zabavan, a da akcijske elemente ne pretvorimo u farsu. Ja sam uopće nisam zainteresiran za divlje progone automobilima ili helikopterima, niti za mačevanja ili pucanje topova. Ako postoji mačevanje u filmu, onda ću ga ja staviti da se zbiva na kotaču; ako mi se likovi nalaze u kavezu i moraju pobjeći iz nevolje, onda – pod mojom režijom – oni neće pobjeći iz kaveza, nego će pobjeći skupa s kavezom jer iz njega ne mogu izaći. Akcija mora ostati akcija, ali biti i pomalo apsurdna, onda je najzabavnija," kaže Verbinski.

Kad govorimo o kotaču, onda je to u ovom slučaju ogromno vodeničko kolo, koje se odlomi i kotrlja nizbrdo dok mladi junak Will Turner – ponovno u interpretaciji Orlanda Blooma – trčeći po njemu, ukršta mačeve s jednim od brojnih zlikovaca. "Mokar do kože, boriš se u šest sati ujutro s plamtećim mačem u ruci. Vjerujte mi, čovjek se u ovom filmu stvarno naradi za svoj honorar. S jedne strane te kran vuče gore, s druge ti se kotač okreće pod nogama, a ti trebaš izgledati kao da to radiš s lakoćom. Bilo je strašno. No, kad sam vidio scenu na ekranu, shvatio sam da je bila vrijedna svakog trenutka uloženog truda," sjeća se Bloom.

U ulozi glavnog negativca Daveya Jonesa pojavljuje se engleski glumac Bill Nighy, no njegovim će ga štovateljima biti teško prepoznati: zahvaljujući kompjuteru, on je dobio ogromna račja kliješta umjesto ruke, dok mu iz lica izrastaju kraci hobotnica. Keira Knightley glumi Elizabeth Swan, zaručnicu Willa Turnera. Film završava čitavim nizom naznaka onoga što nas čeka slijedeće godine, u trećem nastavku 'Gusara Kariba', uključujući i povratak Geoffreya Rusha kao gusara Babosse. Glazbu za film je skladao Hans Zimmer.

XS
SM
MD
LG