Linkovi

U vezi s ubojstvom i silovanjem iračkih civila optužena još četiri američka vojnika


Američka je vojska priopćila da su podignute optužnice protiv još četiri vojnika u vezi navodnog silovanja i ubojstva članova jedne iračke obitelji u mjestu Mahmudija, u ožujku.

Vojnici su optuženi za suradnju s vojnikom Stevenom Greenom koji je – tvrde tužitelji – ubio tri člana iračke obitelji te silovao njihovu kćerku, koju je potom također ubio.

Steven Green tvrdi da nije kriv za ubojstva i silovanje.

Jučer je podignuta optužnica protiv još jednog vojnika koji je – tvrde tužitelji – propustio izvijestiti nadređene o ovom događaju.

Irački premijer Nouri al-Maliki zatražio je da se o ovom incidentu provede neovisna istraga.

******

Oružane snage Sjedinjenih Država su u niz navrata u posljednjih nekoliko mjeseci bile predmet optužbe oko – kako se tvrdi - zločina protiv civila, koje su u Iraku počinili pojedini vojnici odnosno marinci. Pokrenuto je nekoliko istraga, no u javnosti se čuju pitanja zbog čega je baš posljednjih mjeseci otkriveno više takvih ozbiljnih slučajeva. Na ovo je pitanje pokušao odgovoriti Al Pessin, koji za Glas Amerike izvještava iz američkog Ministarstva obrane.

Navodi o zločinima su strašni: u jednom slučaju, marinci su navodno odgovorni za smrt 15 civila, od toga sedam žena i troje djece, u iračkom mjestu Haditha. U drugom slučaju, marinci su – kako se tvrdi – odgovorni za ubojstvo jednog pogrešno identificiranog čovjeka, u mjestu Hamdanija. U trećem slučaju, skupina od pet vojnika je navodno ubila četvoročlanu obitelj, te uz to silovala kćer koja – kako se čini - nije bila starija od 15 godina.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Bryan Whitman kaže da su ovi događaji – ukoliko su se zaista dogodili – strašni. No, podsjetio je, istraga još nije okončana. "Svaki navod o nepravilnom postupanju od strane američke vojske istražujemo vrlo ozbiljno. Istraga je temeljita i ako se pokaže da su počinitelji odgovorni za djela koja su protivna vrijednostima i zakonima naše zemlje, onda poduzimamo prikladne mjere i kažnjavamo počinitelje" - izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane.

Nekoliko je osumnjičenih vojnika i marinaca već u pritvoru, a istrage sva tri incidenta su u tijeku. Zapovjednik Marinskog korpusa otišao je osobno u Irak gdje je u više navrata govorio vojnicima koliko je važno da se ponašaju u skladu s humanim vrijednostima američkog društva – čak i kada se bore protiv neprijatelja koji često pronalazi sklonište upravo među civilima.

Dužnosnici Pentagona nisu željeli spekulirati o uzrocima ovih događaja. Neovisni vojni analitičari kažu da bi uzrok zločinima protiv civila od strane vojnika mogao biti stres kroz koji vojnici prolaze, dugotrajnost iračkog sukoba, nedostaci u vojnoj obuci, te niz drugih čimbenika. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman ne želi spekulirati o uzročno-posljedičnim vezama: "Tu treba biti oprezan. U ovom trenutku, nema dokaza koji bi ukazivali na ovakve relacije. Ne treba se baviti pogađanjem. Kada istražitelji završe svoj posao, znat ćemo. Ako je riječ o sistemskim nedostacima, možete biti sigurni da će ih vojska ukloniti."

Umirovljeni general Marinskog korpusa Thomas Wilkerson o zločinima u vrijeme rata kaže: "Usred bitke se zna dogoditi da pojedinci izgube prisebnost. Također, trebamo biti svjesni da i u vojsci ima loših ljudi, koji će počiniti neki zločin."

General Wilkerson objašnjava da i u vojsci, kao i u društvu općenito, ima ljudi s kriminalnim sklonostima, koje u borbi posebno lako dolaze do izražaja. No, Wilkerson također upozorava na opasnost od donošenja prebrzih zaključaka: "Ako je netko bio svjedokom ubojstva, koje nije povezano s borbenom aktivnošću – onda je situacija jasna, ako se takva stvar može provjeriti. Međutim, u ratu su stvari često vrlo maglovite."

Thomas Wilkerson također upozorava da u ratu smrt civila nije neizbježno i kriminal odnosno ratni zločin.

Profesor psihijatrije na Sveučilištu Yale Deane Aikins istražuje utjecaj stresa na psihu vojnika u borbi. Studija se izvodi u suradnji s vojskom Sjedinjenim Država. Deane Aikins je utvrdio da se neki vojnici sa stresom hvataju u koštac bolje od drugih vojnika: "Post-traumatski stres vojnici iskuse i za vrijeme borbe, međutim riječ je o internaliziranom osjećaju. Takav stres se ne može smatrati uzrokom klasičnog ubojstva."

Deane Aikins istražuje osobne karakteristike koje pojedinca čine dobrim vojnikom. "Možemo li prognozirati tko će biti loš vojnik, tko će počiniti zločin protiv civila? Na to se pitanje pokušava odgovoriti već 60 godina. Odgovor još uvijek ne znamo. Jedan od razloga je to što je takvih zločina u ratu ipak razmjerno malo" - rekao je Deane Aikins.

Predstavnici Pentagona također ukazuju na činjenicu da je u Iraku u posljednjih nekoliko godina služilo više stotina tisuća američkih vojnika, ogromna većina njih vrlo primjerno. Više od dvije i pol tisuće vojnika je dalo svoj život za to da Irak bude slobodna zemlja. Ako se pokaže da su optužbe o zločinima protiv civila točne, odgovorni će biti kažnjeni. Vojska će poduzeti sve da se takvi incidenti ne ponove.

XS
SM
MD
LG