Linkovi

Massachusetts i dalje jedina savezna država koja dopušta istospolni brak


Dnevnik Washington Post piše o presudama najviših sudova u saveznim državama New York i Georgija koje potvrđuju tamošnje zakonske zabrane istospolnih brakova. Time liberalni Massachusetts ostaje i dalje jedina savezna država koja dopušta brak homoseksualaca – piše Washington Post.

Sud u New York – navodi se u odluci većine članova sudskog vijeća Apelacijskog suda – 'nije želio raspravljati o tome je li istopsoplni brak dobra ili loša ideja'. 'Koncentrirali smo se na pitanje je li zakonodavno tijelo New Yorka ikoga diskriminiralo kada je brak definiralo kao zajednicu muškarca i žene. Sud je odlučio da nije bilo diskriminacije. Zakonodavci imaju razloga vjerovati da jedino brak muškarca i žene ima pozitivnu ulogu u odgoju djece' – navodi se mišljenje jednog suca newyorškog suda koji je presudio u korist zabrane.

Pristaše homoseksualnog braka najavile su da će lobističke napore od sada koncentrirati na zakonodavna tijela saveznih država, koja bi – smatraju oni – trebala promijeniti zakonsku definiciju braka.

******

Dnevnik New York Times piše o izvjesnom Rahmatulahu Hashemiju, bivšem diplomatu talibanskog režima u Afganistanu koji već godinu dana polazi nastavu na Sveučilištu Yale, uz novčanu pomoć američke Zaklade za međunarodno obrazovanje.

Prošlu je godinu Hashemi proveo slušajući predavanja, ali mu se kolegiji ne priznaju kao uvjet za diplomu. Radi se o opciji za koju se na američkim sveučilištima odlučuju desetci tisuća takozvanih 'ne-tradicionalnih studenata' – primjerice građani poznije dobi – koji su željni obrazovanja, ali im diploma nije potrebna.

Rahmatulah Hashemi – koji se nije vraćao u Afganistan od kako je američka vojska prekinula vladavinu talibana – zatražio je da u novom semestru bude redoviti student, no sveučilište je njegov zahtjev odbilo.

Neki su studenti, a i neke novine, prosvjedovali što na jednom od najelitnijih sveučilišta u zemlji studira čovjek koji je služio režimu koji je davao utočište teroristima al-Qaide. Njegovi zagovaratelji su pak smatrali da bi bilo dobro da osoba iz totalitarnog miljea kao što je talibanski iskusi tolerantnu atmosferu američkog campusa.

Odbijanje da se Hashemiju dodjeli status redovnog studenta ukazuje da je sveučilište Yale svjesno da ovaj slučaj krije u sebi potencijal za medijsku kontroverzu, što Yale želi izbjeći – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG