Linkovi

Kako svoj svijet vrednuju Europljani


Kako svoj svijet vrednuju Europljani interesiralo je Eurostat u redovnom godišnjem ispitivanju javnog mnijenja.

Isplati se biti članicom EU, tvrdi sve više Europljana. Stanje demokracije kod kuće je dobro, misli tek svaki peti anketirani Hrvat. Eurostat je upravo objavio redovno ispitivanje javnog mnijenja koje je dalo navedene i još poprilično zanimljivih rezultata.

Recimo, jača blok koji u članstvu nalazi koristi i dobrih strana, jer je 55 posto anketiranih - ili pet posto više nego godinu dana ranije - dalo pozitivnu ocjenu zajednici. Čak se i institucijama više vjeruje: povjerenje je naraslo sa 45 na 48 posto, ustav podržava 61 posto anketiranih, uključujući natpolovičan broj Francuza koji su ga odbacili referendumom, a 22 posto su protiv, uz unos Nizozemaca, poznatih također po odbacivanju prijedloga ustavnog sporazuma.

Proširenje nije više popularno: razlika između zagovornika ili 45 posto anketiranih - što je četiri posto manje nego lani - i 42 posto protivnika - ili tri posto više nego lani - smanjuje se. Europa je podijeljena, a u tome veliki udjel imaju grčki glasovi. Grčka, dosadašnja pobornica proširenja, suočena sa sve bližim danom ulaska susjedne Bugarske te Rumunjske u Uniju, ali i u konstantnim trzavicama s Turskom, prešla je u tabor protivnika.

Slovenci i Poljaci i dalje su najgrlatiji pobornici proširenja, a u bloku suprotnih pogleda smjestili su se Francuska, Austrija, Njemačka i Finska sa, izračunali su statističari, šest od svakih deset anketiranih koji o proširenju misle sve najgore.

Demokraciju u Uniji vrednovalo se različito. Najviše ju hvale Belgijanci, Danci, Slovenci i Irci, najmanje pak Nijemci i Slovaci s kojima su se u postotak složili - anketirani Hrvati!

No, i ocjena demokracije na nacionalnoj razini govori dosta. 93 posto Danaca ponosno je ustvrdilo da su zadovoljni, slijede ih Luxembourg i Finska. Od EU članica najmanje su zadovoljni Slovaci i Litvanci, od kandidatskih zemalja najvišu je ocjenu od subjekata dobila demokracija u Turskoj - 50 posto -, potom u Rumunjskoj - 27 posto -, dok se svega 22 posto Bugara i Hrvata složilo s tezom da je demokracija na nacionalnoj razini solidna!

Nešto i o brigama. Prosječnog stanovnika EU najviše zabrinjavaju nezaposlenost, kriminal, ekonomska situacija i stanje u zdravstvu. To su četiri najveće ovdašnje glavobolje.

XS
SM
MD
LG