Linkovi

Hrvatska je prezadužena, upozorava Središnja europska banka


Hrvatske tvrtke i pojedinci previše se zadužuju što bi moglo stvoriti probleme, prognozira Središnja europska banka.

Hrvatska je, kao i preostale tri kandidatske zemlje, prezadužena; jeftini krediti odobreni tvrtkama i pojedincima, pogotovo oni izvana i u eurima, dugoročno ugrožavaju ekonomsku stabilnost zemlje i u nekom od gorih scenarija prijete gospodarskom krizom, uzrocima i posljedicama sličnom onoj kakva je pogodila azijske države krajem devedesetih.

Ovo je nalaz specijalne radne skupine Središnje europske banke (ECB-a) koja se pozabavila izazovima makroekonomskoj i financijskoj stabilnosti Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Turske. Iako je hrvatski slučaj u odnosu na ostale, pogotovo Rumunjsku i Bugarsku, relativno manje ozbiljan postoje svi razlozi za zabrinutost . Hrvatska u velikoj mjeri ovisi o turizmu, uspješnost turističke sezone, dakle riječ je o vanjskom faktoru, izravno utječe na izvozne rezultate. Istovremeno, domaći izvoznici sporo prodiru na glavna izvozna tržišta te će problematična kompetitivnost predstavljati srednjoročni problem hrvatskoj ekonomiji koji bi, kao takav, mogao utjecati na financijsku stabilnost zemlje.

Pojačano zaduživanje, naročito u eurima, kombinirano s poskupljenjima energenata, domaćim zahtjevima za rastom plaća i posljedicama elementarnih nepogoda u nekim zemljama generator su inflacije. Glavni pokretač gospodarskog razvoja u četiri kandidatske zemlje su intenzivno zaduživanje i snažan ulazak stranog kapitala, što je rezultat domaćih potreba i zahtjeva. Ne drže li se trendovi pod kontrolom, oni dovode u opasnost ekonomsku stabilnost ovih zemalja ali i okružja im jer se krize ne mogu zadržati striktno u granicama pogođene države.

Usprkos restriktivnim mjerama Hrvatske narodne banke radi prevelikog zaduživanja, ugrožen je i bankarski sektor u Hrvatskoj, stoga analitičari ECB-a prognoziraju da će visoka razina zaduženosti tvrtki i pojedinaca voditi povećanom kreditnom riziku a on , opet, prebaciti se na teret korisnika kredita. Ovo bi najviše osjetio privatni sektor koji svoj snažan razvoj zasniva na kreditnim potporama te se s valom bankrota kao rezultatom neravnoteže između želja i mogućnosti nisu iskojučeni veći poremećaji u ekononijama. Najkraće rečeno, Središnja europska banka savjetuje oprez i više domaćinskog ponašanja.

XS
SM
MD
LG