Linkovi

Ken Burns: 'Jazz je stao odlaskom Milesa Davisa'


Glazba Milesa Davisa je i prije uživala veliku popularnost i štovanje, no 2006. su obilježila dodatna priznanja. U ožujku, Miles Davis je postao prvi jazz glazbenik koji je postao član Rock and Roll Hall of Fame. Tijekom šezdesetih godina Miles Davis je utro nove staze eksperimentirajći s spajanjem rock glazbe s jazzom, funkom i soulom. No Miles Davis ostat će najzapamćeniji po svojem majstorstvu u jazzu i scenskoj pojavi. Prema režiseru vrlo dobro primljenog dokumetarca Jazz, Kenu Burnsu, 'jazz je prestao s razvojem kad više nije bilo Milesa Davisa da ga gura naprijed'.

Dolaskom u New York 1944. godine, Miles Davis se posvetio jazz glazbi, svirajući bebop s najboljim izvođačima u klubovima u 'Ulici Jazza', na 52 ulici. Prije nego što je navršio 22., Davis je već dijelio pozornicu s Benny Carterom, Charlie Parkerom i Billyem Ecksteinom. Novi vrhunac dosegao je tijekom pedesetih kao trubač, vođa orkestra i skladatelj. Zajedno s aranžerom Gilom Evansom probijao je ograničenja klasičnog jazza, osnovao je kvintet pun zvijezda u kojem je nastupa i saksofonist John Coltrane, oduševio je publiku sa svojim nastupom na jazz festivalu u Newportu 1955. godine, te objavio albume koji su označili prekretnicu u jazz glazbi: Birth of the Cool, Miles Ahead, Kind of Blue, i Round Midnight.

Svoj zadnji koncert Miles Davis održao je 1991. na jazz festivalu u Montreuxu u Švicarskoj. Dva mjeseca kasnije preminuo je od srčanih tegoba, u 65. godini života. U čast osamdesete godišnjice njegovog rođenja diskografska kuća Concord Records objavila je komplet albuma kvinteta Milesa Davisa originalno objavljenog u pedesetima. Uz njega biti će objavljeni i disk s dosad neobjavljenim radijskim i televizijskim nastupima. Također u cilju očuvanja njegovog glazbenog nasljeđa Nacionalni muzej američke povijesti nedavno je postavio izložbu ostavštine Milesa Davisa, a DVD-ji njegovih najvažnijih nastupa bit će objavljena kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG