Linkovi

Bush: 'Ostat ćemo u Iraku, boriti se i pobijediti'


Povodom Dan neovisnosti predsjednik Bush posjetio je vojnike u bazi Fort Bragg, u Sjevernoj Karolini. Okupljenim vojnicima i njihovim obiteljima predsjednik je poručio da je ta vojna baza idealno mjesto za obilježavanje Dana neovisnosti.

"Danas obilježavamo 230-tu godišnjicu američke neovisnosti. Na današnji dan, kad zahvaljujemo za našu slobodu, zahvaljujemo muškarcima i ženama koji su nam podarili slobodu."

Predsjednikovom govoru nazočilo je oko tri i pol tisuće vojnika kojima je poručio da oni slijede tradiciju građana - vojnika koji su se borili za američku slobodu protiv Britanaca.

"Vi služite našoj zemlji u vremenima kad vas ona treba. Zbog vaše hrabrosti svaki dan je Dan neovisnosti Amerike."

Predsjednik je dodao da su odlučnost i žrtva vojnika ključ za pobjedu u ratu protiv terorizma. On je rekao da postoje znakovi napretka uslijed nasilja u Iraku i Afganistanu. Predsjednik je naglasio da su nedavna pogibija terorističkih čelnika Abu Musaba al-Zarqawija u Iraku i niz kasnijih akcija nanijeli težak udar pobunjenicma. Predsjednik nije rekao koji bi to pozitivni znakovi mogli voditi ka smanjenju broja američkih vojnika u Iraku. No, još jednom je naglasio da bi određivanje rokova za povlačenje vojnika bilo velika pogreška.

"U ovom trenutku, kad su teroristi pretrpjeli val uspješnih udara, nije vrijeme na poziv za povlačenje. Mi ćemo ostati, boriti se i pobijediti."

Predsjednik Bush je odao počast za više od dvije tisuće 500 vojnika poginulih u Iraku od početka rata u Iraku, u ožujku 2003. godinu, te je naglasio da se borba mora nastaviti.

"Neću dopustiti da žrtva dvije tisuće 527 vojnika, koji su poginuli u Iraku, bude uzaludna zbog preranog povlačenja."

Predsjednik Bush se vraća u Washington gdje će večeras nazočiti manifestacijama obilježavanja Dana neovisnosti te rođendanskoj proslavi. Predsjednik Bush, naime, u četvrtak puni 60. godina.

XS
SM
MD
LG