Linkovi

Ovaj put, asteroid je bio bezopasan; drugi puta - možda neće biti tako


Veliki asteroid, poznat pod imenom 2004 XP14, projurio je pokraj Zemlje rano u ponedjeljak ujutro. Znanstvenici nam kažu da nikada nije ni predstavljao opasnost za našu planetu. No, ovaj je događaj odličan podsjetnik na opasnosti koje na Zemlju vrebaju iz svemira.

Kamena gromada, oko 800 metara u promjeru, približila se Zemlji na samo oko 430 tisuća kilometara. Ova je udaljenost samo malo veća od udaljenosti na kojoj naš planet prati vjerni suputnik Mjesec. Otkriven u prosincu 2004. godine, asteroid XP14 dovoljno je velik da bi, u slučaju sudara sa Zemljom, izazvao teške posljedice. Ovaj se put to nije dogodilo, ali ne znači da i neće.

Prošlost našeg planeta bilježi slične epizode. Primjerice, prije 65 milijuna godina, asteroid koji je bio daleko veći od ovoga koji nas je nedavno mimoišao, pogodio je regiju u području današnjeg Jukatana u Meksiku i doveo do klimatskih promjena koje se smatra odgovornim za izumiranje dinosaurusa.

Ne čudi stoga da je i Hollywood u nekoliko svojih filmova koristio kao temu apokalipsu uzrokovanu gromadama iz svemira. Dva zasigurno najpoznatija filma prikazana su javnosti 1998. godine, i oba su temu prikazala na tipičan holivudski način: prepuni razaranja i dramatičnih scena, ali vrlo malo stvarne znanstvene podloge koja bi opravdala radnju. U filmu «Armageddon», Brucea Willisa šalju da uništi asteroid veličine Teksasa koji je, kako jedan od glavnih protagonista kaže, u stanju zatući sve živo na svijetu. U filmu «Deep Impact» Zemlji prijete dvije ogromne komete.

Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, prati tisuće svemirskih tijela koje se nalaze na putanjama nedaleko od Zemlje, a koja su dovoljno velika da, ukoliko bi nas udarila, dovedu do katastrofe. NASA je klasificirala više od 700 asteroida kao potencijalno opasne, ali, u isto vrijeme, ističe da su ove tvorevine bogate mineralima i kao takve bi mogle biti izvor prirodnih resursa.

Asteroid 2004 XP14, koji nas je prošao prije nekoliko dana, najbolje je bio vidljiv s područja Sjeverne Amerike. Znanstvenici nam kažu da će ovaj asteroid imati još 10 bliskih susreta sa Zemljom u slijedećih stotinjak godina, a smatra se da ni jedan od tih susreta neće predstavljati opasnost po naš planet.

XS
SM
MD
LG